Nyheter

Forskare: Ekologisk mat inte bättre än vanlig mat

Av: 

Andreas Randhir Granfors

NYHETER

Miljömässiga kostnaden högre för eko

Sverige är bland de främsta länderna i världen på att äta ekologiskt. Men nu visar forskning att ekologisk mat inte är bättre för miljön än vanlig mat.

Under 2015 ökade den ekologiska matförsäljningen med 39 procent i Sverige, vilket var mest i världen. Men enligt Lars Bergström, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet är tanken om att ekologisk mat skulle vara bättre för miljön felaktig.

Varken nyttigare eller bättre för miljön

En rapport från International Centre for Research in Organic Food Systems i Århus är ekologisk mat inte nyttigare för oss att äta och den är heller inte bättre för miljön. Skördarna vid ekologisk odling blir bara hälften så stora som vid vanlig odling, vilket gör att den miljömässiga kostnaden för varje produkt blir betydligt högre, det sliter mer på naturen. I rapporten framgår det att ekologisk mjölkproduktion är bättre för miljön, medan ekologisk uppfödning av grisar är sämre eftersom det resulterar i större kväveutsläpp än sedvanlig grisuppfödning.

– Det finns många dilemman kring ekomat. Frigående djur släpper sin avföring ute på fälten, vilket orsakar kväveutsläpp med risk för nitratläckage, säger en av forskarna, Lizzie Melby Jespersen, till Science Nordic enligt DN.

Pengarna skulle räcka till 3 000 lärare

Varje år läggs miljardbelopp på subventioner från staten, landsting och kommuner på ekologiskt odlat mat. Belopp som läggs i onödan, enligt Lars Bergström som säger att ekomat saknar vetenskapligt stöd för att vara bättre för hälsan eller miljön.

– Jag räknade ut en gång att de extrapengar som läggs på ekologisk skolmat skulle räcka till 3.000 lärare. Det tycker jag är oansvarigt av politikerna. En av orsakerna till att det ser ut som det gör är att handeln tjänar så mycket på att sälja en dröm eller känsla, säger Lars Bergström till TT enligt DN.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: