Nyheter

Inte mycket behövs för att terrorskräcken ska ta över

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

I dagens klimat behövs inte mycket för att terrorskräcken ska ta över.

Det räcker med ett knivdåd och några lindrigt skadade så drar världens nyhetsmedier i gång och sociala medier exploderar.

Kvällens händelse i Egypten kan vara ett gör-det-själv dåd utfört av några radikala islamister som stödjer IS men som inte har resurserna att slå till på riktigt. Den typen av dåd har blivit väldigt vanliga sedan IS uppmanat sina anhängare över hela världen att slå till där de själva bor utan att det för den skull finns någon stor organisation bakom.

Men det skulle lika gärna kunna vara ett bråk mellan några turister och lokalbefolkningen som gått snett.

I dagens läge då snart sagt varje våldsbrott tolkas som ett terrordåd så är det få som väntar på att alla fakta ligger på bordet. Alla stora nyhetsmedier går igång direkt och rapporterar om en händelse som i normala fall skulle få ganska ringa uppmärksamhet. Något som i sin tur driver på känslan av att terrorn finns överallt och ökar.

Vi har alla fått terror på hjärnan. Inget konstigt med det eftersom västvärlden det senaste året upplevt en rad terrordåd, både stora och mindre. Terrorn har dessutom ändrat karaktär. Det är inte längre samhällets toppar och maktsymboler som är måltavla utan vanliga människor. Terroristerna har insett att dessa mål är mycket lättare att attackera men att skräckfaktorn är minst lika stor. Skräcken som ett sätt att destabilisera samhällen är vad terroristerna vill uppnå.

Den egyptiska polisen tog den här gången inga risker. Man pepprade de två gärningsmännen med 24 skott innan man började ställa några frågor. Nu lär man inte få så många  svar.

Precis som fransk polis för någon dag sedan sköt ihjäl en person som försökte ta sig in på en polisstation i Paris med en kniv i handen och något runt midjan som kunde tolkas som ett bombbälte. Kanske var det en riktig terrorist. Kanske var det en psyksjuk man som ville begå självmord.

Men på årsdagen av Charlie Hebdo-dåden var det inte läge för fransk polis att ta några risker. Man sköt först och frågade sen.

Egypten är i samma situation.

Sedan ett ryskt charterplan sköts ner över Sinaihalvön och över 200 människor dödades har turistnäringen i landet fått ännu en smäll. Turismen är en mycket viktig inkomstkälla för både staten och vanliga egyptier. Nu gäller det att göra allt för att kväsa nya terrordåd i sin linda och rädda den lilla turistström som finns kvar.

Återstår att se om vi får ett klart svar på frågan; var det ett terrordåd eller inte.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: