Drottning slår tillbaka mot Alan-teckningen

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Jordaniens drottning Rania

NYHETER

Satirtidning Charlie Hebdo rörde upp känslor med en nidteckning som som handlar om Alan Kurdi.

Nu svarar Jordaniens drottning Rania med en egen teckning.

”Alan kunde ha blivit läkare, lärare, en kärleksfull förälder...”, skriver hon till illustrationen.

Alan Kurdis döda kropp spolades upp på en strand i Turkiet. Bilden på honom blev en symbol för den pågående situationen med flyktingar som tvingas ta den farliga vägen över Medelhavet – och bilden spreds över hela världen.

Satirtidningen Charlie Hebdo rörde tidigare i veckan upp känslor med en nidbild i vilken man ritade upp "migranter" som jagar en skrikande kvinna och skriver i en text att "lille Alan" om han fått växa upp skulle ha blivit "en stjärtklämmare", rapporterade TT.

Tidningen anklagades för smaklöshet och rasism och Twitteranvändare frågade sig, "Vem vill nu vara Charlie?" – syftande på den populära taggen #jesuischarlie.

”Kunde blivit läkare”

Även Jordaniens drottning Rania Al Abdullah har vänt sig mot satirteckningen. I en tweet skriver hon att ”Alan kunde ha blivit läkare, lärare, en kärleksfull förälder...” och publicerar samtidigt en egen teckning. Illustrationen visar Alan liggande i strandkanten, sittande på knä, med en ryggsäck och som en vuxen läkare.

Teckningen är ritad av den jordanska satirtecknaren Osama Hajjaj.

Kan vara kritik

Brittiska Independent skriver att Laurent Sourisseau, Charlie Hebdo-tecknaren bakom den nya satirbilden, kan ha velat ifrågasätta de snabba kasten av de europeiska länderna: att först öppna gränserna för flyktingar för att sedan, efter rapporter om massövergreppen i Köln, stänga dem igen.

Laurent Sourisseau var en av de anställda på Charlie Hebdo som överlevde terrorattacken mot tidningen i januari förra året. Han var på redaktionen när hans kollegor dödades.

Publicerad: