Flyktingkatastrofen

”Inget avtal med Sverige”

NYHETER

Sverige kommer inte att göra en överenskommelse med Danmark och ta emot de flyktingar som strömmat in till landet och som vill vidare till Sverige. Det säger den danska integrationsministern till TV2.

– Nej. Det blir inget avtal. Svenskarna har förståelse för vår begäran men deras regler gör att regeringen i Sverige inte kan fatta ett sådant beslut. Det gör Migrationsverket, säger landets integrationsminister Inger Støjberg till danska TV2.

– Det skulle helt enkelt krävas en lagändring för att de skulle kunna gå med på en sådan här sak, fortsätter hon.

Enligt Inger Støjberg har hon haft kontakt med den svenska migrationsministern Morgan Johansson (S) under tisdagskvällen. Något som Johanssons pressekreterare, Erik Boman, inte vill bekräfta.

– Det är ingenting jag har några uppgifter om, säger han till TT.

”Himmelriket”

Många flyktingar har även anlänt till Sverige. På mindre än 24 timmar kom 230 asylsökande till Migrationsverkets mottagningsboenden i Malmö.

– Nu är vi äntligen i Sverige. För mig är det himmelriket att vara framme, säger Oday Glad, som rest med sin familj i över en månad för att komma hit.

31-årige Oday Glad, frun Arsh och deras son Zine kom till Malmö central från Rödby i Danmark i måndags. De har rest i över en månad, förklarar Oday Glad och räknar på sina fingrar. Resan från hemmet i Homs i Syrien gick först till Turkiet, och i vattnen mellan Turkiet och Grekland höll det på att sluta illa.

– Vi var 50 personer i en liten gummibåt. Både jag och min fru och min son hamnade i vattnet men vi lyckades klamra oss fast vid båten. I Turkiet vandrade vi genom skogar, säger han.

”Tvungen att göra något”

Sandra Belting har kört från Staffanstorp till Malmö central. Där erbjuder hon Oday Glad och hans fru och barn skjuts till Migrationsverkets lokaler, en halvmil bort.

– Jag var tvungen att göra något, jag klarade inte av att sitta hemma och lyssna på nyheterna. Jag är föräldraledig med min dotter som fyller ett år i morgon. Jag kunde ha bakat en tårta nu men jag tyckte det här var viktigare, säger hon.

Sedan måndag eftermiddag har 230 flyktingar, hälften av dem syrier, kommit till Malmö och Migrationsverket, uppger Jennie Sörman, sektionschef.

– Men vi är långt ifrån maxgränsen, säger hon.

De har haft god hjälp av frivilliga som guidar nyanlända från tågstationen, som delar ut mat och dricka och visar vägen till Migrationsverket.

Slopat id-krav

SJ har slopat kravet på giltiga id-handlingar för människor på flykt. Dessutom tillåts de ta med mer bagage än vad som annars är tillåtet, och tilläggsavgiften för köp av biljetter ombord på tåget har tagits bort.

Ankomstboendet vid Jägersro i Malmö tar emot flyktingarna i första skedet. Därefter får de registrera sin asylansökan på Migrationsverket. De som behöver blir anvisade ett boende och det kan bli var som helst i landet. Den goda beredskapen beror till stor del på god underrättelseverksamhet.

– Vår omvärldsenhet har stenkoll på hur flyktingströmmarna rör sig. När Tyskland öppnade sitt snabbspår spred det sig väldigt snabbt, säger Jennie Sörman.

Sedan i söndags räknar dansk polis med att cirka 1 150 asylsökande kommit till landet.

Men i Danmark har myndigheterna skickat tillbaka en första grupp på ett 20-tal flyktingar som vägrat söka asyl i landet, och därmed anses vara illegalt i landet. De förbjuds också återinresa i Danmark i två år.

”Fler kommer att följa när deras fall har processats”, skriver polisen i ett uttalande.

TT

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingkatastrofen

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Danmark