”Det har varit ett enormt positivt gensvar”

avMonika Israelsson

NYHETER

Skänkta kläder och skor fyller Globenannexet

1 av 5 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Paula Stenström Öhman är en av initiativtagarna.

Hundratals volontärer sorterar de berg av kläder, skor och hygienartiklar som stockholmarna skänkt till flyktingkatastrofen.

– Det är ett välorganiserat kaos, säger Lisa Söderbaum, som till vardags arbetar som teknikkonsult.

Popmusik skvalar i bakgrunden i Globenannexet. Hundratals volontärer bringar successivt ordning bland berg av påsar och kartonger av kläder, skor och hygienartiklar som stockholmarna skänkt till initiativet Vi gör vad vi kan.

Lisa Söderbaum och Kidde Rydholm, som i vanliga fall sysslar med vinimport, står vid ett långbord och sorterar herrkläder i kassar.

– Det är fantastiskt att alla här är frivilliga, från de som sorterar till långtradarchaufförerna. Vi får mat och vatten och går på skift, säger Lisa Söderbaum.

”Sverige har aldrig känts varmare”

Kläder och skor har samlats in i bland annat Kungsträdgården och på Gubbängstorget under fredagen och lördagen. Paula Stenström Öhman är en av grundarna till initiativet.

– Det har varit ett enormt positivt gensvar. Sverige har aldrig känts varmare. Det kom in så mycket kärlek i form av omsorgsfullt vikta kläder, sovsäckar, skor och hygienkit. En stund i Gubbängen trodde jag att vi inte skulle klara av att hantera det, för folk strömmade till från alla håll. Men det gick, säger hon.

Flera personer har också kommit till Stockholm med insamlingar från andra håll i landet.

Alla har en uppgift

I den stora hallen har alla en uppgift. Kläder och skor sorteras efter storlek och kön och till sist skapas färdiga set i ryggsäckar och påsar. En ryggsäck märkt med orden ”boy, 5 years old” innehåller till exempel strumpor, kalsonger, byxor, tröja, fleecetröja, jacka och ett hygienkit.

Ryggsäckarna och påsarna ska sedan köras ner i lastbilar till den grekiska ön Lesbos för att delas ut bland flyktingar.

Nästa vecka åker några från gruppen ner för att träffa lokala hjälporganisationer och Lesbos borgmästare och på plats utreda behovet.

– Vi har gratis förråd till årsskiftet, så vi kommer inte att stressa iväg sakerna. Men vi vill ju förstås säkerställa att så mycket som möjligt når de platser där det är akut, säger Paula Stenström Öhman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Lesbos