Markant högerkantring i Polen

Foto: REUTERS
PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski.

Ärkekonservativa Lag och rättvisa (PiS) vann en betryggande seger i det polska parlamentsvalet. En betydligt större EU-skepsis väntar när partiet tar över regeringsmakten.

En första vallokalundersökning som Ipsos presenterat har PiS som valsegrare med omkring 39,1 procent av rösterna.

– Efter åtta år i opposition gör Kaczynski en storslagen comeback, säger den politiske analytikern Eryk Mistewicz i Warszawa till AFP.

Enligt Ipsos får PiS egen majoritet i parlamentet med 242 av de 460 mandaten. Det är första gången det händer i Polen sedan 1989 – året då det socialistiska systemet kollapsade.

Tribut till brodern

PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski förklarade sig triumfatoriskt som segrare. Han tillskrev valsegern sin tvillingbror Lech, som var president men omkom i en flygkrasch i Ryssland 2010.

– Utan honom, vore vi inte där vi är i dag. Hans själ är starkare än hans kropp. Vi måste hålla hans minne levande, sade han.

Regerande Medborgarplattformen (PO) har gått bakåt rejält. Premiärminister Ewa Kopacz och hennes parti får nöja sig 23,4 av rösterna i vallokalsundersökningen – helt i linje med vad opinionsmätningar visat. Det innebär enligt Ipsos 133 mandat. Kopacz erkände sig besegrad, så fort vallokalenkäten presenterats.

– Vi slösade inte bort de senaste åtta åren, påminde hon sina anhängare.

Bytte parti

PO har haft det motigt ända sedan mångårige partiledaren och premiärministern Donald Tusk i fjol utsågs till EU:s nye permanente ordförande.

– Jag är mycket besviken på PO – för många skandaler, för lite resultat. Så jag röstar för förändring, för PiS, sade 53-årige mekanikern Jacek Jaworski tidigare på dagen till nyhetsbyrån AFP.

Han röstade utanför en vallokal i huvudstaden Warszawa.

Kan ändra sig

PiS regerade i Polen i mitten av 2000-talet under en period som präglades starkt av tvillingbröderna Kaczynski som då ledde partiet: Jaroslaw Kaczynski var premiärminister 2006–07.

Formellt är han inte nu kandidat till posten som regeringschef. Det arbetet ska i stället gå till 52-åriga Beata Szydlo är det sagts. Flera politiska bedömare tror dock att Kaczynski mycket väl kan komma att ändra sig, nu när partiet får egen majoritet i parlamentet.

Skeptiska mot EU

Under det tidigare PiS-styret var relationen till resten av EU tämligen frostig. Skepsisen mot Bryssel är också fortsatt stor i partiet. Rivalerna i PO befarar en återgång till det gamla.

– De är väldigt nationalistiska. De är väldigt konservativa, ibland främlingsfientliga. Det är ingen god grund för att skaffa sig allierade. . . Om det blir ett maktskifte får vi sannolikt se en polsk isolering, siar EU-parlamentsledamoten Jaroslaw Walesa, son till förre presidenten och fredspristagaren Lech Walesa.

Högerkantringen i Polen yttrar sig också i att inget vänsterparti sedan 1989 får plats i parlamentet.

Enligt TVP:s vallokalsundersökning var valdeltagandet endast 51,6 procent.

TT