”Tvåbarnspappa halshuggen av IS”

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrororganisationen IS påstår sig ha halshuggit den kroatiske tvåbarnspappan Tomislav Salopek.

En stillbild från avrättningen har spritts i sociala medier från konton knutna till terroristerna.

31-årige Tomislav Salopek har suttit som gisslan hos den väpnade gruppen Wilayat Sinai på Sinaihalvön. Organisationen har svurit sin trohet till Islamiska staten och har genomfört en rad attentat mot bland annat egyptisk militär.

Pappa vädjade

För att släppa honom fri har gisslantagarna krävt att Egypten ska släppa ett antal kvinnliga anhängare till rörelsen, men någon sådan utväxling har inte ägt rum.

Så sent som i fredags vädjade 31-åringens far till IS att släppa sonen.

– Jag ber er att låta honom återvända till sin familj. Enda anledningen att han rest till ert hemland var för att kunna försörja sina barn.

Salopek, som arbetade för ett franskt företag, togs till fånga den 22 juli på väg till Kairo. Han stoppades av en grupp beväpnade män och fördes bort. Sedan dess har de kroatiska myndigheterna förgäves försökt att få honom frisläppt.

Släppte bild

IS-anhängarna har tidigare släppt en video som påståtts visa tvåbarnspappan stående på knä i öknen med en knivbeväpnad maskerad man och IS-flaggan vajande bakom sig.

I dag på förmiddagen släpptes bilden från vad som sägs vara Tomislav Salopeks avrättning. En bildtext till fotot låter meddela att han dödades för sitt lands inblandning i kriget mot den Islamiska staten.

Kroatiska myndigheter hade fortfarande på eftermiddagen inte kommenterat mordet.

Publicerad:

LÄS VIDARE