Nya uppgifter om Ikeamorden: Så gick attacken till

Övervakningsbilder visar hur den anhållne 36-åringen sliter åt sig två Ikea-knivar.

Sedan mördas den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son.

Attacken avslutas med att den misstänkte mördaren hugger sig själv i magen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi kommenterar inga sådana detaljer kring händelseförloppet, säger kommenderingschef Per Ågren.

Polisen meddelade på en presskonferens under onsdagen att de har börjat få en bild av hur dubbelmordet på Ikea i Västerås har gått till.

– Det är klart att det finns en bild, men det är alldeles för tidigt för att gå ut med någon bild av hur det här har gått till, sa polisens kommenderingschef Per Ågren då.

Övervakningskameror

Till sin hjälp har polisen bland annat övervakningskamerorna från varuhuset, material som polisen tidigare sagt att de ”bearbetar”.

Enligt uppgift till Aftonbladet finns inte själva dådet fångat av Ikeas övervakningskameror. Däremot ska de visa hur den anhållne 36-åringen sliter åt sig två Ikea-knivar sekunderna före dådet.

Polisen har hittills varit fåordiga av vad som skett inne på varuhusets porslinsavdelning och hur det gick till när den 55-åriga kvinnan och hennes 27-åriga son mördades. Det har lett till en omfattande ryktesspridning i olika forum på nätet. Aftonbladet har mottagit en lång rad mejl från läsare som mot bakgrund av ryktesspridningen påstår att vi döljer fakta kring mordet.

Så är inte fallet. Enligt initierade uppgifter till Aftonbladet ska den mördade kvinnan ha mottagit ett dödande hugg mot bålen. Hennes son ska enligt samma uppgifter ha knivhuggits flera gånger och ha avvärjningsskador. Dessa uppgifter är dock inte officiellt bekräftade av polisen.

Skadat sig själv

Den 36-årige man som nu vårdas på sjukhus med allvarliga skador och är anhållen på sannolika skäl för mord ska enligt Aftonbladets uppgifter ha skadat sig själv efter attacken. Mannen ska ha huggit sig med kniv i magen. 

– Vi kommenterar inte detaljer kring händelseförloppet. Det är den absolut viktigaste delen av undersökningen och vi kan inte gå in närmare på sådana detaljer innan vi har en färdig förundersökning, säger Per Ågren.
Han vill inte heller kommentera uppgifterna om att den misstänkte mördaren ska ha använt sig av knivar från Ikea.

– Vi har valt att inte kommentera vilka knivar som kan ha använts eller varifrån de kommer utan bara att vi har tagit flera i beslag, säger Per Ågren.

”Vill prata med vittnen”

Ågren vill inte heller gå in på vilken typ av filmmaterial de har eller vad de visar. Han säger att filmer självklart är viktig bevisning i ett sådant här fall där det kommer krävas ”väldigt detaljerad kunskap” för att kunna visa vad som hänt.

Per Ågren säger att utöver alla vittnen som redan har hörts och den bevisning som har samlats in så vill de gärna komma i kontakt med människor som kan ha uppgifter om dubbelmordet.

– Vi vill alltid prata med fler vittnen, det som fler vittnen tillför kan vara hur viktigt som helst, säger han.

– Det kan handla om vittnesmål från själva händelsen, morden, men även sådant som skett innan eller efter.

Publisert: