Ygeman om polisens mörkläggning: ”Oacceptabelt”

Av: Malvina Britts

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SÄLEN. Massövergreppen på unga tjejer i Stockholm i somras väcker ilska.

Polisen informerade inte allmänheten - något som inrikesministern menar är oacceptabelt.

– Ingen information får mörkas, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Det var under festivalen We Are STHLM i somras som övergreppen ska ha ägt rum. Bland andra var världsartisten Zara Larsson en av de som uppträdde.
Foto: ALEXANDER TILLHEDEN
Det var under festivalen We Are STHLM i somras som övergreppen ska ha ägt rum. Bland andra var världsartisten Zara Larsson en av de som uppträdde.

Igår avslöjade Dagens Nyheter att ett stort antal unga tjejer sextrakasserats på en festival i somras - utan att polisen informerat om det. Nyheten har väckt starka reaktioner och rikspolischef Dan Eliasson ska tillsätta en utredning som ska gå till botten med vad som hänt.

Inrikesminister Anders Ygeman är ansvarigt statsråd för polismyndigheten och han välkomnar beskedet om en granskning.

– Om det stämmer att polisen inte gått ut med korrekt information så är det naturligtvis oacceptabelt. Allmänheten har rätt att få korrekt information från polismyndighetens sida, säger han.

”Inget får mörkas”

Ministern vet inte varför polisen inte informerade om brotten. Men polisföreträdare har sagt till DN händelserna mörkades för att det riskerade att gynna Sverigedemokraterna i opinionen. Anders Ygeman är kritisk till en sådan förklaring.

– Den förklaringen är helt ovidkommande. Ingen information får mörkas, oavsett etnicitet, säger han.

Ygeman ser just nu inga kopplingar mellan det som hände i Kungsträdgården och massövergreppen i Köln.

– Jag har inte hört om några kopplingar. Det får i sådana fall den här utredningen visa. Jag tycker det är oklart både vad som har hänt i Köln och vad som har hänt i Stockholm.

Kallad till utskottet av M

Under dagen berättade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att hon kallat inrikesministern till samtal i justitieutskottet.

– Vi har kallat honom för att berätta om hur polisen faktiskt har agerat och för att diskutera om några åtgärder behövs, säger hon.

Anders Ygeman säger att också han vill gå till botten med vad som hänt och varför inte allmänheten informerades om övergreppen.

– Jag har sedan länge flera möten inplanerade med justitieutskottet. Jag träffar dem ungefär varannan vecka. Jag kommer ge dem samma information som jag ger till dig här i dag.

Kan man lita på polisen?

– Ja, man ska kunna lite polisen. Därför är det ytterst viktigt nu att vi går till botten med vad som faktiskt har hänt, säger Ygeman.

Publicerad: