11 saker från 80-talet som får dig att minnas tillbaka

Sverige mådde oförskämt bra under 80-talet vilket också avspeglades på barngenerationen som växte upp då. Här är elva saker vi minns tillbaka på.

Filmerna, personerna, musiken, maten. Vad minns du bäst från uppväxten på 80-talet?
Här är några saker som präglade årtiondet:
1. Carola slår igenom (1983)

Efter några mindre tv-framträdanden under slutet på 70-talet kom det stora genombrottet i Melodifestivalen 1983. Iklädd gul overall blev 16-åriga Carola Häggkvist en av Sveriges största artister över en natt när hon sjöng ”Främling”.
2. Vira blåtira (1984)

En blå läsk som smakar ”tuttifrutti” kunde givetvis inte ha slagit igenom under något annat årtionde. 1986 var den Sveriges sjätte mest sålda läsk men 1988 slutade den säljas helt.
3. Hockeyfrillan

Kort lugg, kort på sidorna och längre i nacken. Den karaktäristiska frisyren var vanlig hos män på 80-talet. Världens största hockeyspelare genom tiderna, Wayne Gretzky, var bara en av alla som bar ”hockeyfrillan” med stolthet.
4. Kassettbandspelaren

För första gången någonsin kunde man inte bara lyssna på musik hemma. Med den något otympliga kassettbandspelaren, eller ”freestyle” som man kallade de olika modellerna, tog man med sig musiken ut på stan.
5. Tidningen Okej (1980)

Under 80-talet hade Sveriges kanske populäraste ungdomstidning sin storhetstid. Okejs omslag pryddes under årtiondet av bland andra Samantha Fox och Kiss. Affischerna som medföljde tidningen prydde många tonåringars rum i landet.
6. Varuhuset (1987)

Serien brukar kallas Sveriges första såpopera och det är nog en rimlig etikett. Även om den stora succén dröjde till början på 90-talet var SVT:s ”Varuhuset” något helt nytt i svensk tv. I rollerna fanns bland andra Sven Holmberg och Christina Schollin. Programmet ledde till att fler och fler svenska såpoperor producerades under 90-talet.
7. Patrik Sjöbergs världsrekord (1987)

Få idrottare passade så bra in i 80-talet som höjdhopparen Patrik Sjöberg. Han hade också en av 80-talets största svenska idrottsframgångar när han slog världsrekordet med sitt 2,42-hopp på Stockholms Olympiastadion 1987. Han fick dessutom bragdguldet 1985 efter framgångar i EM och VM.
8. Moonboots

Redan under 70-talet lanserades denna italienska skapelse men under 80-talet blev det fullt rimligt att ha på sig skorna till vardag och fest. Moonboots produceras än idag, närmare bestämt i Ukraina. 2012 låg produktionen på 700 000 per år.
9. Björnes magasin (1987)

80- och 90-talister minns med glädje tillbaka på björnen Björne och hans magasin. Jörgen Lantz spelade Björne fram till år 2000 och fick besök av bland andra Robert Gustafsson, som fick sitt genombrott i programmet. I ”Folktoppen”, som sändes i SVT 2005-2006, röstades ”Björnes magasin” fram till tidernas näst bästa barnprogram efter ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.
10. Päronhalvor med After Eight

En av de mest populära efterrätterna från 80-talet var ganska i enklaste laget. Köp konserverade päronhalvor och After Eight. Lägg mintchokladen på päronet och in i ugnen. Gott var det, dock.
11. Bagheera-overall

Om det finns något klädesplagg som mer än något annat symboliserar 80-talet är det nog de färgglada Bagheera-overallerna. Den syntes i såväl filmer som träningsprogram på tv.
---
Vill du veta mer om dig själv, minnas prylarna och viktiga händelser från barndomen, tonårsmusiken och kläderna?
Välkommen till ”Min generation”.
Hej 80-talist! Här är fler minnen från 80-talet.
Testa dig själv! Vilken generation tillhör du egentligen?

Publisert: