Vargen tog deras hund

Publicerad:
1 av 5

NYHETER

JÄRBO. Elisabeth hade just släppt ut dotterns hund på gården för att den skulle få morgonkissa. Då kom en varg farande och tog hunden bara några meter framför henne.

– Jag sprang efter och skrek men det var lönlöst. Vargen försvann med hunden i munnen, säger hon förtvivlat.

Elisabeth och maken Hans Liebenholtz bor med sin familj på en idyllisk gård i Järbo, Sandviken. I dag skulle de vara hundvakt åt Max, parets 20-åriga dotters 1,5–årige Jack Russel.

Strax efter klockan sex gick Elisabeth ut på farstubron i morgonrock och släppte hunden framför sig.

– Plötsligt ser jag något i ögonvrån och tror först att det är ett rådjur. Med hunden i munnen, säger hon förtvivlat.

– Det var en stor varg som gick till attack mot Max bara några meter framför bron. Vargen tog ett bett runt hans rygg och sprang iväg med honom som om det vore en leksak. Både hunden och jag skrek, säger Elisabeth.

Arbetarbladet var först med att berätta om denna dramatiska händelse.

”Känns hemskt”

Händelsen har skakat hela familjen.

– Vi har alla gråtit idag. Det känns hemskt. Nu vågar man ju inte släppa ut barnen längre när det visar sig att vargen var totalt orädd. Vad säger att den inte kan gå till attack mot ett litet barn? säger Elisabeth.

Familjen har inga förhoppningar om att hitta hunden levande.

”Det är åt helvete”

Maken Hans är kritiskt till att ingen tar ansvar för när vargar går till attack på privata gårdar.

– Jag har ringt till polisen, länsstyrelsen och kommunen. Men alla hänvisar till vad riksdag och regering beslutat. Det ska ju inte få hända att varg tar en hund några meter från farstubron, säger han.

En från länsstyrelen har dock varit på plats och konstaterat att det var en varg. Utöver blodspår fanns inga rester av hunden.

– Då hunden var liten trodde han att vargen ätit upp den. Det är åt helvete och jag kommer inte att ge mig förrän myndigheterna agerar. Här handlar det heller inte om någon jakthund ute i skogen utan på en villatomt. Det har varit för många vargincidenter i grannskapet under senare tid, säger Elisabeth.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN