Ryssland: Andra världskriget är delvis Polens eget fel

Sergej Andreev, rysk ambassadör i Polen.
Sergej Andreev, rysk ambassadör i Polen.

Rysslands ambassadör i Polen Sergej Andreev har utlöst en diplomatisk kris.

Han säger att den ryska invasionen av landet skedde i självförsvar – och menar att andra världskriget delvis är polackernas eget fel.

I och med den så kallade Molotov–Ribbentrop-pakten delade Sovjetunionen och Tyskland upp Polen mellan sig vid andra världskrigets start 1939. Under kriget dog miljontals polacker.

Spänningarna mellan Ryssland och Polen aktualiserades återigen när Krim annekterades i fjol.

”Ledde till en katastrof”

Nu har ett uttalande från den ryske ambassadören i Polen Sergej Andreev fått känslorna att koka på nytt.

Ambassadören säger att andra världskriget delvis var Polens eget fel, skriver nyhetsbyrån AP.

– Polens politik ledde till en katastrof i september 1939 eftersom landet under 30-talet upprepade gånger blockerade formationen av en koalition mot Hitlertyskland. Polen var därför delvis ansvarig för katastrofen som därefter ägde rum, säger Andreev enligt AP.

Polens utrikesdepartement har svarat med ett officiellt uttalande där de bland annat kallat Sergej Andreev till möte på måndag.

”Berättelsen som presenteras av Rysslands högste officiella representant i Polen underminerar den historiska sanningen och är en av de mest skenheliga tolkningarna av händelserna under Stalin- och kommuniståren” skriver polska UD i sitt uttalande.

Polens premiärminister Ewa Kopacz uttryckte också sitt missnöje mot den ryske ambassadören.

– Ambassadörens roll i ska vara att bygga upp harmoni och vänskapliga relationer mellan länder, säger hon enligt AP.

Stoppades från konferens

Polen och Ryssland har den senaste tiden råkat i dispyt.

I veckan stoppades en representant från Krim från att delta i en konferens anordnad av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som pågår i Warszawa. Tjänstemannen fick inreseförbud i Polen vilket ledde till reaktioner från Moskva, skriver AP.

Tidigare har Ryssland också vänt sig mot att Polen har monterat ner ett monument över en sovjetisk general från andra världskriget. Då hotade Moskva med ”allvarliga konsekvenser”, skriver AP.

Publisert: