Systembolaget

"Systembolaget ska ha söndagsöppet"

Av: 

Julia Burman Görans

NYHETER

Låt Systembolaget vara öppet på söndagar.

Det ska vara bekvämt för kunderna - annars kommer monopolstödet att urholkas.

Det anser Carl B Hamilton, styrelseledamot i Systembolaget.

Systembolaget ska ge perfekt service till nyktra vuxna. Det innebär bland annat att man ska ha söndagsöppet och att man ska kunna ha lite längre öppettider på vardagarna, säger Carl B Hamilton, styrelseledamot i Systembolaget och tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet.

I ett inlägg på DN Debatt i dag föreslår han att öppettiderna ska kunna utökas från klockan 20 till 21 på vardagar. Han föreslår också att Systembolaget får ha öppet på söndagar mellan klockan 11 och 15.

"Systembolaget ska vara bekvämt"

Färska opinionsmätninar från TNS-Sifo visar att stödet för Systembolagets monopol är starkt. Runt tre av fyra svenska invånare vill att Systembolagets ensamrätt ska fortsätta gälla.

Om det ska fortsätta se ut så måste bekvämligheten och servicen öka, menar Carl B Hamilton.

– Annars finns en risk att den restriktiva alkoholpolitiken undergrävs med olaglig och laglig import. Ska den höga procentsatsen som vill behålla Systembolagets monopol behållas måste man förbättra till exempel öppettiderna. För dem ska Systembolaget vara bekvämt, tillgängligt och fungera väl.

Inget som diskuteras i ledningen

Men att utöka öppettiderna är inget som diskuteras i Systembolagets ledning.

– Det här är ju ett utspel från Carl B Hamilton mer som politiskt aktiv än som styrelseledamot. Det är inget som diskuterats i Systembolagets styrelse och inget som vi driver i vår ledning, säger pressekreterare Therese Elmgren.

År 2001 fattade riksdagen beslut om lördagsöppet för Systembolagets butiker. I dag begränsas öppettiderna till max klockan 9-20 på vardagar och lördagar till klockan 15.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Systembolaget

Carl B Hamilton