”Han marscherade som en militär”

Av: Isabelle Nordström, Jakob Andersson, Sebastian Hagberg, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Film inifrån skolan visar hur 21-åringen väljer ut sina offer – alla med mörk hy

1 av 33

Polisen bekräftar nu att hatbrott ligger bakom skolmorden i Trollhättan.

– Han marscherade som en militär genom korridoren. Han verkade väldigt exalterad, säger kommissarie Thord Haraldsson på polisen.

Samtidigt visar en film från skolan hur 21-åringen stannar i korridoren och pratar med människor med ljusare hy, utan att attackera dem.

Som Aftonbladet kunde berätta i går är det Anton Lundin Pettersson, 21, som misstänks för skolmorden i Trollhättan. Han har av personer i sin närhet beskrivits som tillbakadragen, samtidigt har han på nätet visat högerextrema sympatier. Därför har också Säkerhetspolisen, Säpo, kopplats in i utredningen.

Skonade de med ljus hy

Vid en presskonferens i dag, fredag, framkom fler detaljer från polisen utredning. Bland annat visar fynd som gjordes vid husrannsakan i mannens bostad att händelsen var planerad, och att den var ett hatbrott.

Mannen var också ensam i sin planering, inget tyder på att någon annan varit inblandad, säger polisen.

Övervakningsfilmer från skolan Kronan visar hur 21-åringen gått tillväga.

– Han marscherar som en militär genom korridoren med sina vapen, ett stort svärd och en mycket stor, kraftig kniv. Han har valt ut sina offer. De som varit mörkhyade har attackerats. Han har mött de med ljus hy och de har inte blivit angripna, säger Thord Haraldsson och fortsätter:

– Han verkar väldigt exalterad när han marscherar genom skolan med sina vapen.

”Hemska upplevelser för barnen”

Filmen visar hur 21-åringen träffar två flickor som han pratar med. Den visar också hur en blödande man raglar fram genom korridoren.

– Det var hemska upplevelser för barnen, säger Thord Haraldsson.

Det är bland annat fynd som gjorts i det misstänkte gärningsmannens bostad, de kläder han bar vid attacken och hur han agerat på skolan som gör att polisen kunnat slå fast att det rör sig om ett hatbrott.

Skolan Kronan, i vilken Anton Lundin Pettersson mördade en elev och en elevassistent och skadade en annan elev samt en lärare svårt, ligger i ett område med många nyanlända.

21-åringen ska inte ha några kopplingar till skolan, enligt polisen.

– Man kan misstänka att gärningsmannen valde skolan på grund av att många invandrarbarn går där, säger Thord Haraldsson.

Hittade självmordsbrev

Polisen vill inte gå in på vilka beslag som gjorts vid husrannsakan i 21-åringens bostad. Däremot bekräftar man att ett självmordsbrev hittats.

– Jag är inte säker, men jag tror det är handskrivet, säger Thord Haraldsson.

Samtidigt har en bil som tros ha använts av Anton Lundin Pettersson och som en nära anhörig till honom är registrerad på, tagits i beslag av polisen. Den ska ha påträffats nära skolan.

– Inne i bilen har vi anträffat slidan till svärdet som har använts, säger Thord Haraldsson.

Påverkar det den fortsatta utredningen att ni ringat in det här motivet?

– I just det här ärendet är ju gärningsmannen avliden så det har ingen större betydelse ur det perspektivet. Men för de anhöriga, de drabbade, för samhället i övrigt, är det klart att det är väldigt viktigt att det blir klarlagt vad det är som ligger bakom det här, hela tragiska händelsen.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

Publicerad: