Här fiskar Tonny upp gigantiska torsken – slår världsrekord

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

Glöm bilderna på Tinder med killar som glatt håller upp små fiskar. Det är inget jämfört med den 55,5 kilo tunga torsk som norska Tonny Laursen håvade upp i torsdags.

– När den kom upp till ytan tänkte jag bara hur ska jag få det där djävulskapet ombord, säger Tonny till Aftonbladet.

Den norska fiskaren Tonny Laursen, 57, är van vid att få upp bjässar ur havet. Men när han var ute utanför Kjöllefjord och fiskade i torsdags blev även han en aning förvånad, skriver norska NRK.

Han var ensam ombord på sin båt och fiskade med ett hjälpmedel som heter häckla. Med det verktyget hade han tillgång till tolv krokar som gick upp och ner i vattnet. Men plötsligt märkte han att maskineriet stötte på patrull. Han var tvungen att hjälpa maskinen och försöka dra upp vad det nu var som fastnat på kroken.

– Jag tänkte vad fasen är det långt ner där i djupet. Jag funderade först på om det var en val, säger Tonny.

Men efter en redig ansträngning kom bjässen till ytan – och då var det ingen tvekan om vad det var.

– Då förstod jag direkt att det var en torsk. Men han såg lite konstig ut i käften för att han var så stor, säger Tonny och fortsätter:

– Jag tänkte mest på hur jag skulle få upp det där djävulskapet ombord.

1 av 11 | Foto: Privat
Det blev en redig brottningsmatch mellan Tonny Laursen och den stora torsken.

– Jag började böja mig framåt och tänkte att det här går inte bra, eftersom jag är kille och har något i byxorna. Men så tänkte jag att fasiken jag har ingen tjej här uppe ändå så det spelar väl ingen roll, säger han och skrattar.

Det blev en redig brottningsmatch mellan Tonny och den nästan lika stora fisken.

– När jag lyfte upp honom drämde han till mig två gånger med fenan. Det var som att få en slägga rakt i ansiktet.

Du funderade inte på att ge upp och släppa tillbaka fisken?

– Ge upp!? Alla som känner mig vet att jag är så envis att det skulle jag aldrig göra. Det var en brottningsmatch och jag brottas inte om jag inte har tänkt vinna.

Och till slut vann Tonny matchen och fick upp det majestätiska havsdjuret på båten. Han lyckades snabbt avliva fisken och fortsatte sedan fiska i godan ro.

– Då tänkte jag inte på det som en rekordfisk. Men jag tänkte att det blir något att visa upp sedan när man kommer i land.

”Ångrar att jag drog upp honom”

Och när han väl kom till hamnen reagerade fler på den stora fisken, men ingen förstod riktigt vidden av hur ovanligt stor fisken faktiskt var. Tonny sålde till exempel fisken till den vanliga leverantören på plats och enligt NRK är fisken nu paketerad och ska skickas för att bli till måltider i Frankrike.

Det har nu visat sig att det officiella världsrekordet i torsk, oavsett agn, är registrerat på 47,02 kilo hos IGFA, The International game fish association. Den fisken fångade Michael Eisele i Finnmark 2013.

Eftersom Tonnys torsk vägde 55,5 kilo så vägde den alltså 8,48 kilo mer än det registrerade rekordet.

Så den norska fiskaren har i efterhand förstått att han hade kunnat få betydligt mer betalt för fisken om han sålt den för vetenskapliga ändamål.

Ångrar du nu att du sålde fisken vid hamnen?

– Jag ångrar egentligen att jag drog upp honom. Hade jag vetat att det skulle bli ett sådant liv hade jag låtit honom simma och kanske följt honom till Nordkap, för att vara säker på att han kom säkert iväg.

Ett himla liv

Och ett liv har det verkligen blivit. När Aftonbladet når Tonny har han knappt fått någon sömn. Det sista samtalet kom halv två på lördagsnatten och halv fyra på söndagsmorgonen väcktes han av nyfikna samtal från USA.

Därför är det kanske ganska tur att det blev en vilodag från fiskandet, men i morgon ska han ut på vattnet igen.

– Det bästa med att fiska är att ingen grälar med en och att man inte behöver vara rädd för att någon annan ska skada sig. Jag tycker att det är skönt att vara alldeles för sig själv – på havet, i skogen eller på fjället trivs jag bäst.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske

NRK

Norge