Trollhättan

Här formas hjärtat på Emmas son – sedan fick de beskedet

avMiriam Bratt

Bara några dagar efter födseln formades ett hjärta på Benjamins bröstkorg. Dagen därpå fick föräldrarna veta att han hade ett allvarligt hjärtfel och var döende. Han skickades akut till Göteborg för operation.

– Nu i efterhand känns det som att det var någon som försökte varna, säger mamma Emma Sundebäck från Trollhättan.

När Emma Sundebäck, 24, födde sitt andra barn 15 december förra året så var lyckan total. Det blev en liten Benjamin som tycktes vara vid god vigör.

Det enda problemet var att man kunde höra ett blåsljud på hjärtat, vilket dock inte är ovanligt bland nyfödda. Emma och hennes sambo Filip fick därför höra att de skulle stanna någon dag extra för att se så att det försvann som det skulle.

1 av 3 | Foto: emmasundeback / Instagram
Benjamin föddes 15 december förra året.

Men dagen därpå fortsatte blåsljudet och de fick stanna kvar längre än förväntat. Och dag tre på sjukhuset hände plötsligt något som fick Emma att reagera.

– Då har jag precis ammat färdigt och lägger ner honom på sängen. Då sträcker han på sig och så ser jag hur blodkärlen på hans bröstkorg blir allt starkare och till slut formas ett hjärta.

Enligt Emma så syntes bara formationen under 10–15 sekunder, sedan försvann den och det unga föräldraparet tänkte inte mycket mer på saken.

Foto: emmasundeback / Instagram
I dag mår Benjamin bra och har blivit något av en lokalkändis för sitt hjärta.

”En förälders värsta mardröm”

Dagen därpå gjordes ett ultraljud på Benjamin och det visade sig att han hade ett allvarligt hjärtfel. Hade de åkt hem hade han kanske bara överlevt ett par dagar, menar Emma.

Efter upptäckten fick inte Benjamin åka hem med sina föräldrar som planerat, istället skickades han akut till Göteborg för att opereras.

– De berättade att han kunde sluta andas när som helst, säger hon och fortsätter:

– Det var en förälders värsta mardröm.

Operationen genomfördes och Benjamin överlevde. Och i efterhand kan inte Emma sluta tänka på hjärtat som syntes på den nyfödde bebisens bröstkorg dagen innan läkarna upptäckte hjärtfelet.

– Nu i efterhand känns det som att det var någon som försökte varna.

På sitt Instagram-konto la hon ut en bild där hjärtat på Benjamin syns bredvid en bild på honom där han är äldre och har ett ärr från operationen. Under bilden delar hon med sig av sin berättelse och många andra användare blir berörda.

– Jag slutar inte rysa när jag pratar om det här. Det är utom ens förståelse.

Foto: emmasundeback / Instagram
”Jag ser så många likheter”, skriver Emma på Instagram.

Hjärtproblem i familjen

För ungefär två år sedan dog Emmas pappa i hjärtstopp. Hon och hennes syster försökte rädda honom med hjärt-lungräddning, men utan framgång.

Sonen Benjamin påminner nu om sin morfar, menar Emma.

– Han har aldrig träffat Benjamin, men det är så otroligt för de är så extremt lika, säger hon och fortsätter:

– Det är så otäckt att min pappa dog i plötsligt hjärtstopp och att sedan föddes min son med hjärtfel, fast han överlevde.

ARTIKELN HANDLAR OM