Våldtäkt

Hanna om populära spelet för ungdomar

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

Över fem miljoner nedladdningar bara från Androidtelefoner. Det har den populära appen ”Sanning eller konsekvens” som främst riktar sig till unga. Men politikern Hanna Bergwall (MP) belyser nu hur appen uppmanar spelarna att smeka varandra – oavsett om samtycke finns.

– Jag blir jätteupprörd. Det är det här som gör att vi lever i ett våldtäktssamhälle.

”Vinnaren får smeka förloraren, oavsett om förloraren vill det eller ej” – det kan bli konsekvensen om du förlorar en omgång sten, sax, påse i den populära appen ”Sanning eller konsekvens”.

– Det tycker jag är oerhört anmärkningsvärt. Det man säger är att du får begå ett sexuellt övergrepp, säger kritikern 22-åriga Hanna Bergwall, som också är miljöpartistisk kommunpolitiker på Ekerö.

Efter att ha fått ett tips av en av sina drygt 9 000 följare på Instagram lade hon under torsdagen upp ett inlägg där hon kritiserar spelet. Där skrev hon: ”För dig som inte tror på att vi lever i ett våldtäktsamhälle. Här är ytterligare ett bevis!”

Hon lägger upp skärmdumpar från spelet där det också syns att applikationen är nedladdad mer än 5 miljoner gånger från Play butik. Och det som upprör Hanna mest är att så många barn och unga spelar spelet.

– Framför allt så är det en lek som barn leker, det vet vi. Vi lekte alla den när vi var små, säger hon och fortsätter:

– Det här är en byggsten i att lära barn att ett nej inte är ett nej.

På App store rekommenderas spelet för personer över 17 år, vad tycker du om det?

– Vi vet ju att barn inte lyssnar på sådant. När det är barnförbjudet blir det ju ännu mer spännande än det var innan.

Dessutom menar Hanna att det vore problematiskt även om vuxna spelade det utmanande spelet.

– Vi påverkas ju också av det här.

Företaget om kritiken

När Aftonbladet når en talesperson för Wapp, företaget som ligger bakom applikationen, så skriver han:

”Spelet är gjort för unga vuxna. Tonåringar kan också spela en åldersbegränsad version.”

Han fortsätter:

”Vi är ledsna att den här kvinnan haft den här upplevelsen av vårt spel. Den här utmaningen är definitivt inte lämplig för våra yngre spelare. Därför är det också placerat i den åldersbegränsade kategorin som vi kallar 'Extreme'. Det här innehållet är inte tillgängligt om en spelare inte två gånger bekräftar sin ålder. Första gången när man laddar ner en app för 17+ och andra gången när man öppnar kategorin ”Extreme”. Föräldrar kan förbjuda alla appar som är inställda som 17+ i barnets Iphone eller Android-telefon.”

Talespersonen berättar också att den svenska översättningen är gjord av en svensk översättningsbyrå och att de ser allvarligt på kritiken. Därför kommer just den här utmaningen att tas bort i nästa uppdatering av applikationen.

”Säger man ifrån blir man den tråkiga”

Hanna menar att hon i dag hade klarat av att säga ifrån om någon tog fram appen på en fest. Däremot är hon inte säker på att så alltid hade varit fallet i yngre ålder.

– Hade jag inte lika bra självförtroende kanske jag inte hade vågat säga ifrån. Säger man ifrån blir man ju den tråkiga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldtäkt