Kvarlevor efter försvunna Fatima som hittats i Västeråsskogen

avEbba Thornéus, Jamshid Jamshidi

NYHETER

Fatima Berggren, 57, har varit försvunnen i snart ett år och hennes tidigare partner sitter häktad – misstänkt för att ha mördat henne.

Nu bekräftar Åklagarmyndigheten att skelettdelarna som under söndagen hittades i en skog i Västerås tillhör Fatima.

– Det stämmer att det är hon, säger polisens utredare Kenneth Ågren.

I maj förra året anmäldes Fatima Berggren, 57, från Västerås, försvunnen. Polisen misstänkte snart att det kunde ligga ett brott bakom hennes försvinnande.

Hennes tidigare partner sitter sedan i januari häktad – på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden. En sinnesundersökning som blev klar förra veckan visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Trots ett stort antal sökningar har polisen inte kunnat hitta hennes kropp men i söndags larmade en privatperson polisen efter att ha upptäckt skelettdelar, bland annat ett kranium, vid ett motionsspår i en skog i Önsta-Gryta i Västerås.

Polisen: Det är Fatima

Under tisdag bekräftade Åklagarmyndigheten att delarna tillhör Fatima.

– Polisen har arbetat intensivt med identifieringsarbetet, som så här långt gett gott resultat. Jag kan inte berätta närmre vad för kvarlevor som påträffats eller andra omständigheter kring fyndet. Polisen genomför sökarbete i området och det är viktigt att de ges möjlighet att jobba ifred så att de och sökhundarna inte störs i arbetet, säger kammaråklagare Jenny Alriksson i ett pressmeddelande.

Även polisens utredare Kenneth Ågren bekräftar uppgifterna.

– Det stämmer att kvarlevorna tillhör Fatima.

Han förklarar att de nu kommer att fokusera på att hitta ännu fler kvarlevor, men misstänker samtidigt att kvarlevorna är utspridda över ett större område.

– Där kvarlevorna anträffades är troligtvis inte dumpningsplatsen. Det har ju gått ett år sedan hon försvann och av erfarenhet vet vi att djur kan flytta på delar.

Hittade en ryggrad – larmade inte polisen

Enligt Vestmanlands Läns Tidning påträffades även en ryggrad i samma område omkring en månad före att skelettdelarna hittades.

Dock larmade personen inte polisen utan kastade bort den.

Kenneth Ågren säger att han känner till uppgiften om ryggraden och att den är av intresse för polisen, men att den kan bli svår att återfinna.

– Det är ett intressant spår men som jag har förstått det så slängde personen den i en papperskorg och dem tömmer de ju varje vecka, säger Kenneth Ågren.

I nuläget vet polisen inte hur Fatima dog.

– Det är oklart än så länge, säger Kenneth Ågren.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Fatima Berggren, 57, har varit spårlöst försvunnen sedan i maj.
Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM