Ryssland: Giftdåd kan vara i Londons intresse

Giftattacken mot den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury för en knapp månad sedan kan ligga i Storbritanniens intresse, enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Storbritannien och flera andra västländer har tidigare anklagat styret i Moskva för att ligga bakom nervgiftsdådet, men Lavrov kastar nu tillbaka anklagelser mot London.

– Det skulle kunna ligga i den brittiska regeringens intresse, eftersom man har hamnat i en obekväm sits då man misslyckats med att uppfylla löftena till sina väljare om förutsättningarna för brexit, säger Lavrov vid en presskonferens.

Bristande anständighet

Den ryske utrikesministern anklagar också regeringarna i London och Washington för att ha lagt all anständighet åt sidan och för att ägna sig åt barnlekar. Dessutom ifrågasätter en rad världsledare och experter den brittiska versionen av händelseförloppet, hävdar han.

– Jag tror inte att Storbritannien kommer kunna undvika att besvara de här frågorna. De är redan alltför uppenbara, och det är uppenbart att våra brittiska kolleger har tappat kontakten med verkligheten.

Relationerna mellan Storbritannien och Ryssland är bottenfrysta sedan 4 mars, då Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades förgiftade med ett Sovjettillverkat nervgift i brittiska Salisbury. Sedan dess har Storbritannien och flera andra länder i väst utvisat ett stort antal ryska diplomater, vilket mötts med motsvarande åtgärder från Ryssland.

Inte sofistikerat

Tillståndet för Sergej Skripal är fortfarande mycket allvarligt, medan dottern Julia har rapporterats vara vid medvetande och talbar. Något som enligt Lavrov är ett tecken på att giftdådet inte var så sofistikerat som vissa vill göra gällande.

– Om jag förstår saken rätt leder sofistikerade attacker vanligtvis till omedelbar död, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE