Iran

209 878 kräver att dödsdömd forskare släpps

Av: 

TT

NYHETER

Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali sitter fortfarande fängslad i Iran. 209 878 namnunderskrifter har lämnats över till Irans ambassad i hopp om att domen mot den svenske medborgaren ska upphävas.

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, dömdes till döden i Iran i oktober förra året för påstått spioneri för Israels regering. Han har bott i Sverige med sin familj i många år, disputerade vid Karolinska institutet 2012 och hade permanent uppehållstillstånd innan han i februari i år fick svenskt medborgarskap.

Människorättsorganisationen Amnestys avdelningar i Sverige, Belgien och Italien – där Djalali har varit verksam som forskare – har samlat in 209 878 namnunderskrifter till stöd för att dödsdomen ska upphävas och Djalali släppas. De lämnades över till Irans ambassad i Stockholm under onsdagen.

"Svarar inte"

I februari skrev Amnesty Sverige, Karolinska institutet och Kungliga vetenskapsakademin ett gemensamt brev till ambassaden där de kallar Djalali för en samvetsfånge och bad om ett möte med de iranska företrädarna i Stockholm.

– Vi skulle helst träffa och prata med ambassaden, men de har inte svarat oss. Det här är vår möjlighet att lämna över det som vi har samlat in och ett led i arbetet att hela tiden hålla frågan levande, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige.

Rättegången mot Ahmadreza Djalali var mycket bristfällig, enligt Amnesty Sverige som uppger att de bevis som har anförts har tvingats fram från forskaren under hot.

– Dödsdomen är det överhängande hotet, så den måste upphävas. Sedan ska han friges omedelbart, eftersom det inte har lagts fram några som helst bevis för att han skulle ha gjort sig skyldig till något brott, säger Hedenborg.

Ansträngda relationer

Sveriges relation med Iran har ansträngts av dödsdomen. Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att Sverige driver på för att straffet inte ska verkställas och att hon hoppas att det ska bli lättare att träffa Djalali sedan han beviljats medborgarskap.

– Vi har begärt att få konsulärt tillträde, men har ännu inte fått träffa honom. Begäran kvarstår. Vi vill få en försäkran om hur vederbörande mår och kunna föra en direkt dialog med honom, säger utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Dödsdömde KI-forskarens advokat gripen i Iran

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Ahmadreza Djalali

Amnesty International