Ilska efter Erdogan-kommentar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalanden har fått känslorna att svalla i Australien.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalanden har fått känslorna att svalla i Australien.

Ett uttalande från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har fått känslorna att svalla i Australien och Nya Zeeland.

Nu ser Australien över sina reserekommendationer till Turkiet och premiärminister Scott Morrison kräver att uttalandena tas tillbaka.

Vid ett tal på måndagen reagerade Erdogan på attackerna i nyzeeländska Christchurch, och sade att antimuslimska australier som kommer till Turkiet skulle skickas tillbaka i kistor, "som deras far- och morföräldrar blev", under slaget vid Gallipoli.

Tusentals australier och nyzeeländare dog i det utdragna slaget i Turkiet under första världskriget, som fortfarande har en betydande roll i det australiska medvetandet.

Premiärministern: Stötande

Årligen firas "Anzac-dagen" – där Anzac är en förkortning av den australiska och nyzeeländska armékåren – den 25 april, samma dag som styrkorna landsteg vid Gallipoli.

– De förolämpar minnet av våra Anzacs. Det är väldigt stötande för australier och mycket vårdslöst, sade premiärministern enligt Sydney Morning Herald.

Erdogans uttalande fick Morrison att ilskna till ordentligt och kalla till sig Turkiets ambassadör.

– Jag accepterar inte ursäkterna som har framförts, konstaterade Morrison vid en presskonferens efter att ha mött ambassadören.

Nyzeeländsk reaktion

Morrison sade också att landet kommer att se över sina reserekommendationer till Turkiet, vilket kan påverka de resenärer som årligen reser till Çanakkale i Turkiet för att hedra offren vid Gallipoliinsatsen.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att landets utrikesminister Winston Peters ska resa till Turkiet med anledning av Erdogans utspel.

– Han åker dit för att reda ut saker ansikte mot ansikte, sade Jacinda Ardern till journalister i Christchurch.

Ingen officiell ursäkt har hörts från Ankara. Men på onsdagen hävdade en av Erdogans kommunikationschefer på Twitter att presidentens uttalande tagits ur sin kontext, skriver nyhetsbyrån AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE