Väder

Nu har våren kommit till östra Svealand

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Äntligen.

I dag blev det vår i stora delar av Svealand.

– Våren firas in med ett litet snöfall i morgon bitti, säger SMHI:s meteorolog Max Lindberg Stoltz.

Nu börjar våren röra sig längre norrut i landet. I västra och södra Sverige har krokusarna och snödropparna varit framme ett tag men i stora delar av Svealand har kylan inte velat ge med sig.

Förrän nu.

Klockan 19 hade östra Svealand haft en medeldygnstemperatur på över noll grader sju dygn i streck – vilket är kraven för meteorologisk vår .

– Vi har haft vårtemperaturer i hela Götaland och delar av Svealand i sex dagar i rad, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Våren kom klockan 19

Det har varit minusgrader på vissa håll under tisdagsmorgonen men Max Lindberg Stoltz trodde redan under eftermiddagen att plusgraderna på dagen väger upp så att medeldygnstemperatur ändå landar på plussidan för tisdagen.

SMHI mäter nämligen dygnstemperaturen mellan 19 och 19.

– Så vid 19.00 vet vi om våren har kommit, den troligtvis kommer att komma till vissa ställen. Då vet vi om våren anlände 13 mars, säger Max Lindberg Stoltz.

Hundraprocentigt säkra kan SMHI inte vara under tisdagskvällen.

– Helt säkra är vi i morgon bitti, men det ser ut som att våren troligtvis kommit till östra Svealand, säger Jon Jörpeland på SMHI strax efter klockan 19.

Men västra Svealand har haft minusgrader de senaste sex dygnen.

– Det har varit vintertemperaturer i delar av Örebro län, Värmland och Västmanland. Så dit har våren inte kommit ännu, säger Max Lindberg Stoltz.

Snö i morgon

Våren är ju dock inte en helt pålitlig årstid och västra Svealand, Västmanland och Uppsala kan få en vit morgon.

– Våren firas in med ett litet snöfall i morgon bitti, jag skulle gissa på ganska mycket blötsnö, säger SMHI:s meteorolog.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Varmare temperaturer väntar i veckan

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI