Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

”Ödesdygn” väntar i Älvdalen – ”Vi bävar för i morgon”

Publicerad 2018-07-27

Branden vid Trängslet i Älvdalens kommun har nu pågått i över två veckor och är fortfarande utom kontroll.

Under helgen finns det risk för åska i området – något som oroar räddningstjänsten.

– Vi bävar för i morgon, säger Anders Rosén, presskommunikatör på Mora brandkår.

Efter en relativt lugnt natt förbereder sig nu räddningstjänsten för vad man själva kallar ett ”ödesdygn” i Älvdalen.

– Det har varit en stabil natt mot fredag med några mindre bränder som spridit sig och bekämpats, säger Anders Rosén till Aftonbladet.

– Just nu är det kav lugnt, men vi bävar för i morgon och det vi kallar ödesdygnet.

Risk att begränsningslinje passeras

Rädslan är att den ”osläckbara” branden som uppkom den 12 juli, troligen genom ett blixtnedslag, i värsta fall kan få nya krafter och sprida sig med hjälp av vädret.

Rekordhettan i Sverige fortsätter, och även om det enligt helgens prognos finns chans till regn för det samtidigt med sig oönskad åska – och risk för nya blixtnedslag.

– Om det då blir väldigt byig och hård vind finns det risk att elden sprider sig norrut. Där blir det väldigt kuperad terräng med få vägar och bara skog, skog, skog – och då blir det väldigt svårjobbat, säger Anders Rosén.

– I dag förebereder vi oss och flyttar resurser dit vi tror det kan bli som mest kritiskt i morgon.

Helikoptrar kan strandas

Under fredagen har man även hjälp av nio helikoptrar i släckningsarbetet, men om prognosen om åska slår in finns det risk att de inte kan flyga under lördagen.

– Då tappar vi en viktig resurs, säger Anders Rosén.

I nuläget har man i Älvdalen inte hjälp av några av de utländska brandflyg som anlänt till Sverige för att bistå i släckningsarbetet, men enligt Anders Rosén kan det komma att omprioriteras av MSB.

Tidigare i veckan bombade JAS-plan branden i Trängslet – en akutåtgärd som fick god effekt.

– Men det var mer ett test som nu utvärderas, och ingenting vi kommer använda i helgen, säger Anders Rosén.

”Exceptionellt läge”

Vid en presskonferens på fredagsförmiddagen om brandläget i hela riket konstaterade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att man fortfarande befinner sig i ett ”exceptionellt läge”.

– Vi har fyra fokusområden – Jämtland, Gävleborg, Dalarna och så har vi en beredskap för södra och mellersta Sverige som utgår från Växjö, berättar Anneli Bergholm Söder, operativ chef.

Enligt MSB gör värmeböljan att man befarar nya bränder i södra och mellersta Sverige under helgen, och därför är beredskapen hög.

– Det råder störst risk i södra Sverige där det väntas extrem värme, säger Peter Arnevall, räddningschef och sakkunnig på MSB vid presskonferensen.

– Två brandflyg kommer lämna Kårböle under fredagen för att vara i beredskap i Örebro.

I Växjö finns sedan tidigare flera helikoptrar i beredskap.

Krävs långvarigt regn

Peter Arnevall betonar också att även om det kommer lokala skurar under helgen så krävs det mycket regn under lång tid för att minska brandrisken.

– Det kommer blir varmt igen i nästa vecka enligt prognosen och då torkar det upp.

Under natten mot fredag har branden i Gävleborg, i Kårböle i Ljusdals kommun, varit den svåraste att hantera.

– Den har varit mest orolig och hoppade en begränsning under natten. Vi har haft samtliga fyra plan på plats, säger Peter Arnevall.

Enligt SOS Alarm finns det i nuläget 17 ärenden som klassificeras som brand i terräng, samt fem aktiva VMA – viktigt meddelande till allmänheten.

Begärt ytterligare flygstöd – utan svar

MSB har bergärt ytterligare hjälp i form av vattenskopade plan, från Nato-projektet Partnerskap för fred, men ännu inte fått svar.

Enligt Anneli Bergholm Söder har Ukraina erbjudit tankplan, men de är inte lika effektiva som vattenskopade plan utan behöver landa och tankas efter varje vända.

– Just nu har vi hjälp av två franska plan och två portugisiska.

Ytterligare ett plan är även på väg till Sverige från Turkiet.

Markstyrkor från flera europeiska länder finns sedan tidigare i Sverige för att bistå sina svenska kollegor, och nu har även Finland anslutit sig till listan över länder som skickat brandpersonal till Sverige.

– Vi har en otroligt stor förståelse från EU och våra grannländer för läget vi är i, säger Anneli Bergholm Söder.