Masskjutningen i Jacksonville

David Katz, 24, misstänks för masskjutningen i Florida

Av: 

Cornelia Mikaelsson

Kerstin Nilsson

Hans Österman

NYHETER

David Katz, 24, misstänks för masskjutningen i Florida.

Han sköt ihjäl två deltagare i tv-spelsturneringen och skottskadade nio andra innan han tog sitt liv.

Katz var en av deltagarna turneringen och gick och hämtade ett vapen när han förlorade, uppger Fox news och Tampa Bay Times.

Masskjutningen inträffade klockan 19.34 under söndagskvällen, svensk tid, i Jacksonville, Florida. Inne i en spelhall, som delar lokal med en pizzeria i köpcentret Jacksonville Landing, pågick en turnering i tv-spelet ”Madden NFL 19” där deltagarna spelar amerikansk fotboll.

Vinnaren i turneringen skulle få 5 000 dollar och dessutom kvalificera sig för en nationell final i Las Vegas med 100 000 dollar i prissumma.

På en presskonferens vid 01.30, svensk tid, uppgav polisen att två personer skjutits ihjäl av gärningsmannen som sedan tog sitt eget liv.

Ytterligare nio personer träffades av skott från det halvautomatiska vapnet och vårdas på sjukhus. Ingen ska dock vara livshotande skador.

Sheriffen Mike Williams bekräftade på presskonferensen att David Katz, 24, från Baltimore är misstänkt för masskjutningen. Polisen har beslagtagit hans bil och efterlyser tips från vittnen om hans rörelser under helgen.

– Vi tror att han bodde någonstans i går kväll, möjligen på hotell. Alla som har gjort iakttagelser – ring polisen, sa Mike Williams.

David Katz beskrivs som missnöjd spelare

FBI var under natten på plats vid David Katz hem i Baltimore. Han var en missnöjd spelare som hade deltagit i turneringen och tog till våld när han förlorade, uppger källor för Fox News-journalisten Rick Leventhal.

Samma sak berättar vittnen för bland andra Los Angeles Times och Tampa Bay Times.

”Han blev arg för att han förlorade och gick till sin bil och hämtade ett vapen. När han kom tillbaka började han skjuta alla”, säger turneringsdeltagarna Rico Martinez och Javaris Long till reportern Meegan Reeves på Tampa Bay Times.

Enligt den lokala tv-stationen WJAX hade David Katz förlorat mot två spelare under turneringens gruppspel på lördagen. De ska dock inte ha skadats i skjutningen. Reportern Ryan Nelson, som har intervjuat en av de två spelarna som besegrade Katz, skriver på Twitter:

”Han säger att han försökte skaka den misstänkte skyttens hand efter deras match, men han stirrade bara framför sig. Skytten betedde sig konstigt och hade samma kläder på sig som på lördagen”.

David Katz vann turnering i Buffalo 2017

David Katz har deltagit i turneringar i ”NFL Madden” tidigare. 2017 vann han en tävling i Buffalo med 10 000 dollar i prissumma, rapporterar Heavy. Då använde han artistnamnet ”Bread”.

Turneringen i Jacksonville på söndagen livesändes på internet via videotjänsten Twitch. I videon, som visar en spelskärm där spelet plötsligt avbryts, hörs hur elva skott avlossas och hur människor skriker.

Polisen är medveten om videons existens och efterlyste på presskonferensen fler filmer från tävlingen.

Sheriffen ville inte kommentera David Katz motiv, men sa att fler officiella uppgifter är att vänta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Masskjutningen i Jacksonville

LÄS VIDARE

USA:s värsta skolskyttar

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen i Jacksonville

Jacksonville

Florida