Därför vägrar anhängarna överge Trump

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

I valrörelsen sa Donald Trump att han kunde stå mitt på Femte Avenyn i New York och skjuta ihjäl en människa utan att tappa väljare.

Jag börjar tro att han har rätt.

Presidentkandidaten gjorde sitt uttalande för att visa hur oerhört lojala hans anhängare är. Han har blivit sannspådd. Det verkar inte spela någon roll vilka övertramp Trump gör. Anhängarna vägrar att överge honom.

Trots att Trump avslöjas med att ha brutit mot de lagar som reglerar kampanjbidrag och ljugit om det så står anhängarna på hans sida. Inte ens lagbrott får dem att ändra sig.

Mitt intryck är att delar av det amerikanska folket börjar bli som majoriteten av ryssarna. Så länge ledaren levererar vad de mest av allt vill ha så struntar de i resten. Om ledaren är Donald Trump eller Vladimir Putin spelar ingen roll. Mekanismerna är desamma.

I Ryssland har Putin använt det demokratiska systemet för att bygga upp sin egen makt och montera ned pressfrihet och rättsäkerhet. Men eftersom han stadigt levererat ökad levnadsstandard till ryssarna så rycker många av dem på axlarna åt hans diktatorsfasoner.

Accelererad misstro

Donald Trump har levererat på många av sina vallöften.

Han har tillsatt nya konservativa domare i Högsta domstolen och rader av andra konservativa domare i lägre domstolar. Han har skurit ner på den federala byråkratin och sänkt skatterna. Islamiska staten är krossad och han slåss dagligen för att få bygga sin mur vid gränsen mot Mexiko.

Verbalt vevar han ständigt mot det etablissemang som väljarna hatar och inte verkar ha en tanke på att Trump själv i högsta grad är en del av.

Dessutom har han lyckats accelerera misstron mot traditionella institutioner som domstolar och media. Alla är köpta. Alla negativa påståenden om Trump är fake news. Sanning är inte sanning. Alternativa fakta är lika trovärdiga.

Anhängarna tycker Trump gjort ett fantastiskt bra jobb. Av de republikanska väljarna har han stöd av 87 procent. Hos väljarkåren som helhet ligger presidentens popularitetssiffror stadigt mellan 40-45 procent vilket är fullt normalt för en vanlig president.

Notorisk lögnare

I nuläget spelar det mindre roll att de som inte gillar Trump stärks i sitt ogillande av alla lögner, kaos och beslut som leder USA bort från sin ledarroll i världen.

Risken han löper är att den lite mindre gruppen som inte riktigt har bestämt sig för vad de tycker om Trump till slut hoppar över till motståndarlägret.

Problemet är att USA i Trump och hans före detta personliga advokat och "fixare" Michael Cohen har två notoriska lögnare. Hur ska man vet vem av dem som talar sanning när det gäller de olagliga betalningarna till porrstjärnan Stormy Daniels och Playboy-modellen Karen McDougal?

Cohen hävdade inledningsvis att betalningarna inte skett överhuvudtaget. Trump hävdade länge att han inte kände till dem.

Ur egen ficka

Sedan ändrade Cohen sin historia till att han betalat kvinnorna ur egen ficka utan att Trump på något sätt var inblandad eller att han blivit ersatt för sina utlägg av Trump eller någon annan.

Vilket gav upphov till den naturliga frågan varför en advokat skulle ta nästan tre miljoner kronor av sina egna pengar och betala två kvinnor för att hålla tyst om sina påstådda sexmöten med presidentkandidat Trump?

Svaret kom så småningom. Det skulle advokaten givetvis inte göra.

Upplägget vekar i stället ha varit att Cohen skötte utbetalningarna men därefter skickade falska fakturor till Trumps bolag som till och med ersatte den skatt Cohen skulle betala för arvodet.

Är det troligt att Cohen kan ha gjort allt detta utan Trumps godkännande?

Olagligt bidrag

De många lögnerna på vägen stärker inte precis presidentens trovärdighet även om det givetvis ligger i Cohens intresse att skylla ifrån sig och i utbyte få ett mildare straff.

Presidentens initiala försvar under gårdagen var minst sagt märkligt. Han hävdar att utbetalningarna inte utgjorde något brott överhuvudtaget. Men om betalningarna gjordes i syfte att tysta kvinnorna och därmed påverka valutgången så är de enligt åklagaren att betrakta som ett olagligt kampanjbidrag.

Kanske var det så att Trump inte förstod att utbetalningarna var olagliga men det förändrar inte det faktum att det är en brottslig handling.

Men så länge väljarna inte bryr sig behöver Trump varken frukta riksrätt eller kongressval.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM