Då: ett slagfält – nu: Ett fiasko

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

För ett år sedan lyckades de amerikanska högerextremisterna förvandla staden Charlottesville till ett slagfält.

Årsdagen skulle bli en ny styrkedemonstration – men slutade i superfiasko.

Bara 20 kom.

Den 11 och 12 augusti i fjol demonstrerade hundratals amerikanska högerextremister, nynazister och vit makt-personer i staden Charlottesville i Virginia under parollen ”Unite the right”.

Sammandrabbningarna med motdemonstranterna blev våldsamma – och kulminerade när en högerextremist och anhängare till president Donald Trump körde in i en folksamling och dödade en 32-årig kvinna.

De vita nationalisterna fördömdes av politiker från höger till vänster. Men Donald Trump valde att kritisera båda sidor. Något som ledde till hyllningar från förre Ku Klux Klan-ledaren David Duke.

Ett år senare höll presidenten en mer nedtonad profil:

Högerextremisterna planerade att använda årsdagen till att samlas på nytt, nu under parollen ”Unite the right 2”. De nekades demonstrationstillstånd i Charlottesville, men fick tillstånd att samlas i huvudstaden Washington DC.

Slutade i totalfiasko

Amerikanska medier spekulerade i att protesterna skulle locka tusentals deltagare. Organisatörerna själva hade räknat med att åtminstone 400 skulle komma, enligt Reuters.

De stora amerikanska medierna var beredda med sina kameror.

Men allt slutade – i totalfiasko.

Bara ett tjugotal högerextremister dök upp, enligt flera medier, däribland New York Times. De följde agitatorn och organisatören Jason Kessler på en hårt bevakad marsch från en tunnelbanestation till en öppen plats nära Vita huset i centrala Washington DC.

Några av demonstranterna var insvepta i amerikanska flaggor, andra bar röda kepsar med texten ”Make America Great Again”, till stöd för den sittande presidenten Donald Trump.

1 av 6 | Foto: ZACH GIBSON / AFP
Antidemonstranter i Washington.

Rädda rasister

Till råga på allt drabbades nationalisterna av en regnskur.

Den lilla gruppen extremister hade anlänt före utsatt tid på söndagskvällen, och var klara tidigt.

Dagen var över, nästan innan den hade börjat.

Nyhetssajten Vox talar om dålig organisation som ett av skälen till misslyckandet, kombinerat med en rädsla bland sympatisörerna för följderna av att hängas ut som rasist i medier. Organisatören Jason Kessler skyllde enligt CBS News å sin sida på att många demonstranter avstod att komma då de fruktade för sin egen säkerhet.

Ingen minskning av hatet

Motdemonstranterna var långt fler. Ett tusental personer hade samlats några timmar tidigare. De buade, sträckte upp långfingrar och ropade ”Skam!” medan en stor polisstyrka höll de båda sidorna åtskilda, rapporterar Reuters.

Bara en person greps, enligt CBS News.

I själva Charlottesville, där säkerheten var extrem demonstrerade ett par hundra personer – mot rasism.

Att årsdagen blev ett fiasko för extremhögern betyder knappast att det rasistiska våldet i USA har minskat. Under fjolåret rapporterades inte mindre än 1038 hatbrott i USA:s tio största städer, enligt en studie, rapporterar New York Times – den högsta siffran på mer än tio år.

Publicerad: