Terrorrazzia i Belgien

Belgiska myndigheter: IS har skickat fler terrorister till Europa

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Belgiska myndigheter varnar i dag för att IS har skickat fler terrorister till Europa.

– Det finns flera indikationer på att terrorister återvänt från Syrien, säger Paul van Tigchelt vid belgiska Ocam.

Belgiska Ocam, myndigheten för terrorhotbedömning, larmar på en presskonferens under tisdagen att hotet mot Europa är långt i från över trots den senaste tidens gripanden.

Paul van Tigchelt vid Ocam uppgav att hotnivån i Belgien kommer ligga kvar på den näst högsta, trots att landets åklagare uppger att alla medlemmar av cellen bakom Brysseldåden är antingen döda eller gripna, skriver Reuters.

– Utredningen har varit intensiv och gett stora framgångar, men faran är inte avvärjd, säger Paul van Tigchelt enligt belgiska Sudinfo.

Skälet till den fortsatta rädslan för dåd i Bryssel uppges vara att terrorsekten IS har nya grupperingar av terrorister som återvänt från kriget i Syrien till väst. Van Tigchelt uppger att en ny terrorattack är ”möjlig och trolig”.

– Det finns indikationer på att IS har skickat terrorister till Europa och Belgien, säger van Tigchelt enligt Le Monde.

Under måndagen rapporterades det också om att ”terrorhjärnan” Abdelhamid Abaaouds yngre bror tagit sig tillbaka till Belgien efter att flera år i med IS i Syrien. Le Monde rapporterar att deras belgiska källor uppger att 15-årige Younes Abaaoud återvänt redan i februari, flera veckor innan terrordåden i Bryssel. Tidningen skriver att det är oklart om den eftersökte terrortonåringen är en av de terrorister som avses i myndighetslarmet om Syrienåtervändare.

Samtidigt har belgiska åklagare inlett en förundersökning om att den yngre Abaaoud-brodern, som kallas den yngste utländske IS-terroristen, ska ha återvänt, enligt Le Soir.

Flera europeiska medier rapporterar att Younes Abaaoud ska ha återvänt till Europa för att ”hämnas sin bror” och uppgifterna ska baseras på Interpol-dokument.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjärnan bakom Parisdåden hade karta över Bryssel

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorrazzia i Belgien

Terrorism

Belgien

Bryssel

Interpol

Syrien

Abdelhamid Abaaoud