Hon blir ny chef för Swedbank

avLinnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Swedbanks styrelse har nu utsett en ny vd och koncernchef.

Det blir Birgitte Bonnesen, skriver banken i ett pressmeddelande.

– Det här är ett av de finaste jobben jag kan tänka mig, säger hon i meddelandet.

Efter turbulensen inom Swedbank har nu en ny vd och koncernchef utsetts – Birgitte Bonnesen, meddelar banken.

– Genom sin karriär och under de månader hon har varit tillförordnad vd har Birgitte visat att hon är den mest lämpade kandidaten för att leda banken in i nästa fas, säger Lars Idermark, styrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Birgitte Bonnesen, 59, får en årslön på 13 miljoner kronor, utan rätt till rörlig ersättning. Hon får dessutom erhålla pensionsavsättningar motsvarande 35 procent av lönen.

Förre vd:n sparkades

Hon får jobbet efter att Swedbanks förre vd Michael Wolf fick sparken i februari. Michael Wolf sparkades från tjänsten bland annat på grund av de kritiserade fastighetsaffärerna som han varit inblandade i.

Han anmäldes dessutom till Finansinspektionen, FI, då banken upptäckt transaktioner som ”kan antas utgöra brott”. Men efter en utredning av Ekobrottsmyndigheten friades Wolf från brottsmisstankar och utredningen lades häromdagen ner.

I pressmeddelandet säger Birgitte Bonnesen att hon är glad att hon fått den här tjänsten efter att ha arbetat snart 30 år på banken.

– Vi har en del utmaningar, bland annat behöver vi bli ännu bättre på att lyssna på kunderna och ge dem de banktjänster som de vill ha. Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas med det, säger hon.

”Hon har inte protesterat”

Albin Rännar, chef för intressebevakningen på Aktiespararna, tycker att Birgitte Bonnesen verkar vara en positiv kraft inom banken – men samtidigt frågar han sig hur det blir med en person som jobbat 30 år inom Swedbank.

– Hon har inte protesterat mot det sätt som banken skötts under (Lars) Idermark och (Anders) Sundström, och att folk kommit in som storägare och styrt och ställt. Hon har inte heller haft invändningar mot hur (Michael) Wolf skött banken, säger han till TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM