Trump: ”Inför ideologiska test för invandrare”

1 av 2
NYHETER

Ideologiska tester för invandrare, inreseförbud för medborgare från en rad länder och militära insatser mot IS.

Det lovade Donald Trump i sitt utrikespolitiska tal på Youngstown State University i Ohio.

– Vi ska bara tillåta dem som delar våra värderingar och accepterar vårt samhälle, säger Trump.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump vill förhindra möjligheten att få visum till USA från en rad länder om han blir president, meddelade han under sitt kampanjtal.

– Vi ska bara tillåta dem som delar våra värderingar och accepterar vårt samhälle.

Publiken reste sig upp när Donald Trump sa att ”vårt system och våra värderingar är bäst i världen och kommer att lyfta de som ansluter sig till dem”.

Vill införa screening

På scenen i Youngstown State University i Ohio presenterande han sin utrikespolitiska linje. Trump lovar att om han blir president kommer en lista att upprättas över de länder där medborgare inte tillåts visum.

Han tog direkt upp den jihadistiska extremiströrelsen IS och nämnde bland annat Boston-bombarna, San Bernardino och Orlando-skjutningen.

Trump vill också införa en screening av dem som söker sig till USA för att hindra dem med sympatier för terrorgrupper och personer som förespråkar sharialagar att komma in i landet.

”Osammanhängande”

Under talet sa han att som president skulle han söka samarbete med Ryssland i kampen mot terrorrörelsen IS, eftersom de båda länderna där har ett gemensamt mål.

– Ryssland har stora problem med IS.

Men Trump får kraftiga mothugg av den pensionerade generallöjtnanten Mark Hertling som inte hittar ett enda del i talet som han håller med Trump om.

– Vad jag såg var att det olika sektioner i talet. Det började som konservativt historiskt, sedan blev det förvirrat och osammanhängande, säger han till CNN.

– Och sedan när han drog sin policy var han uppenbarligen inte påläst. Jag tror inte att herr Trump har lösningarna.

”Det är helt falskt”

Generallöjtnant Hertling gick till angrepp mot Trump som påstått att NATO har ändrat sin policy, enbart på grund av honom, och nu ser hårdare på terrorism.

– Att NATO har förändrats efter hans uttalanden för några veckor sedan är helt falskt. Först och främst så agerar inte NATO så snabbt, säger Hertling.

Sedan skakar Hertling på huvudet åt att Trump föreslår att amerikanska soldater skulle ockupera mark och ta dess olja.

För att bekämpa IS vill Trump också förhindra att organisationen rekryterar och når ut med propaganda via internet och sociala medier.

– Vi kommer att tillsätta en kommission för att bygga broar med det muslimska samhället för att förebygga islamism, säger Donald Trump.

– Vi måste bekämpa radikal islamisk terrorism. Vi måste ha en ledare som kan göra det, men det har vi inte nu.

ARTIKELN HANDLAR OM