Sjöstedt: ”Vill bygga bort bostadsbristen”

1 av 2
NYHETER

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill satsa stort på bostadsbyggandet.

På en presskonferens i Umeå föreslår han att staten lånar upp till 25 miljarder kronor per år för att stoppa bostadsbristen.

– Nu ska vi bygga bort bostadsbristen, säger V-ledaren.

Nu startar den politiska höstterminen igen.

I dag håller V-ledaren Jonas Sjöstedt sitt sommartal i Döbelns park i Umeå, men innan dess håller han en presskonferens för att presentera partiets krav inför höstens budgetförhandlingar. Nu vill Vänsterpartiet satsa stort på bostadsbyggande.

– Vi vill bygga bort bostadsbristen, säger V-ledaren på presskonferensen.

”Ett akut problem”

Sjöstedt föreslår nu att staten lånar upp till 25 miljarder kronor som en satsning mot bostadsbristen. Staten ska sedan sedan låna ut de till företagen som bygger för att så sätt få upp byggandet.

– Fyra miljaren av dessa ska gå direkt till studentlägenheter, vilket vi tror kan ge 8 000 studentlägenheter per år, säger han.

Han poängterar att det just nu finns två problem på den svenska byggmarknaden. Dels att konkurrensen hos byggföretagen är osund med några få jättar som styr branschen och att de mindre företagen har problem med själva finansieringen.

– Det är ett akut och aktuellt problem med många ungdomar som flyttar runt, andra får ingenstans att bo medan vissa utnyttjas med andrahandshyror, säger Sjöstedt.

Vill möjliggöra lån för körkort

I går presenterade Vänsterpartiet förslaget att de vill att det ska bli möjligt att ta lån hos Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera sin körkortsutbildning. Orsaken är att det alltmer blivit en klassfråga om vilka unga som har råd att skaffa körkort, anser V.

Klockan 14.00 i dag håller Jonas Sjöstedt sitt sommartal.

ARTIKELN HANDLAR OM