Terrorhotet mot Europa

Fransk anti-terroroperation: Tre kvinnor gripna och en polis skadad

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Fransk polis har under torsdagskvällen genomfört anti-terroroperationer efter fyndet av en bil lastad med flera gastuber och dieselbehållare.

Tre unga kvinnor har gripits i Boussy-Saint-Antoine, misstänkta för att ha förberett en attack.

– De här tre kvinnorna, i åldrarna 39, 23 och 19 år, har radikaliserats, var fanatiska och förberedde sannolikt en förestående fientlig handling, säger inrikesminister Bernard Cazeneuve enligt BMFTV.

Under söndagsmorgonen hittades en bil parkerad ett par hundra meter från katedralen Notre Dame i Paris, lastad med sex gastuber. Ingen person fanns i bilen men enligt fransk polis har ägaren till fordonet anmält att hans 19-åriga dotter var försvunnen. Fadern ska också ha uppgett att hon ”radikaliserats”.

Flera gripna

Åklagare beslutade att öppna en terrorutredning efter bilfyndet och fyra personer har gripits sedan fordonet hittats, skriver AP. De två paren har gripits på olika håll i Frankrike och de gripna är en 27-årig man, en 34-årig man, en 27-årig kvinna samt en 29-årig kvinna, skriver AP.

Under torsdagskvällen rapporterar franska medier att polisen genomfört ytterligare ett tillslag i terrorutredningen, den här gången i Boussy-Saint-Antoine i Essonne, enligt BFMTV.

Där ska tre kvinnor ha gripits och vid gripandet ska en av dem ha dragit kniv mot polisen som svarade med verkanseld. En av de misstänkta ska ha träffats och en polis rapporteras vara skadad, enligt BFMTV.

Inrikesministern: De planerade ett våldsdåd

Den skadade kvinnan ska enligt AFP:s källor vara den 19-åriga kvinna som anmäldes försvunnen av sin pappa.

De två andra nu gripna kvinnorna ska vara 39 och 23 år gamla, enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve.

– De har blivit radikaliserade och fanastiska och med stor sannolikhet planerade de ett nära förestående våldsdåd, säger Cazeneuve i ett uttalande enligt Reuters.

Även bilägaren var känd av franska myndigheter sedan tidigare för att ha spridit islamistiska budskap. Han greps i tisdags, men släpptes senare samma dag.

Bilen som är ursprunget till utredningen ska utöver gastuberna och en diselbehållare också ha innehållit dokument med texter på arabiska som polisen nu arbetar med, enligt France Info.

I fordonet, en Peugot 607, fanns däremot inga detonatorer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Europa

Bernard Cazeneuve

Paris

Frankrike

Terrorism