Malmö

Svenska blåljuslarm kallades ”terrordåd”

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

En man skjuts i benet i Rosengårds centrum och klarar sig utan livshotande skador.

Sedan en explosion utan personskador i en lägenhet i Malmö.

Dessa händelser blev uppförstorade världsnyheter – och tvingade Malmöpolisen att dementera eventuella kopplingar till terrorism när nyhetsjätten BNO hörde av sig.

Flera svenska medier, däribland Aftonbladet, rapporterade om tisdagens skjutning inne i Rosengårds centrum då en man sköts i benet efter ett bråk. Han klarade sig utan livshotande skador.

Men så gjorde också många, stora utländska medier som The Sun, Daily Mirror och Daily Mail, och beskrev händelsen som ett potentiellt terrordåd.

Strax efter att nyhetsjättarna kablat ut händelsen började flera mindre utländska medier också uppmärksamma skjutningen. Aftonbladets reporter Oskar Forsberg fick ta emot ett samtal till redaktionen från en reporter som uppgav sig komma från en radiostation i Bogota.

– Nej, det har ingenting att göra med terrorism, svarade Oskar Forsberg på reporterns fråga.

Rutor krossade – ingen skadad

Under torsdagen upprepade sig mönstret igen när en explosion, vid klockan 22, inträffade i en lägenhet i Malmö. Ingen person har enligt polisen kommit till skada och två fönsterrutor har blivit krossade.

Via små konton på Twitter med låga följarantal spreds först uppgiften att det skulle röra sig om ett terrordåd och därigenom var snöbollen i rullning. Nyheten plockades upp av mindre nogräknade medier och till slut de riktigt stora, likt nyhetsbyrån Reuters, Daily Mail, men utan lika många felaktigheter i sin rapportering.

Australiens två största tv-kanaler, däribland The today show på Channel 9, rapporterade om händelsen i sina morgonsändningar. Där förekom felaktiga uppgifter om larm om skottlossning i samband med händelsen och att den ska ha skett på samma dag som en Prideparad. Polisen har inga rapporter om skottlossning överhuvudtaget i Malmö under torsdagen och Prideparaden i Malmö går av stapeln nästa vecka, skriver Sydsvenskan.

”Det var ett stort intresse”

Den stora medieorganisationen BNO News, som står under NBC News, kontaktade polisen i Malmö och presstalespersonen Anna Göransson fick dementera rykten om att det skulle handla om terrorism. ”Vi har inga uppgifter om att explosionen i Malmö är kopplad till terrorism”, skriver hon i ett mejl till BNO som publicerats på deras Twitterkanal.

– Jag hörde att det var många som ringde och det var ett stort intresse, säger Martin Carlsson vid polisens ledningscentral i region syd.

Även CNN hörde av sig till Aftonbladet och frågade vad händelsen i Malmö handlade om och ville gärna ta del av livebilder från platsen.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Brott