Gisslandrama i fransk kyrka

Av: Joakim Magnå, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Två knivbeväpnade män tog fem personer som gisslan i en fransk kyrka – och knivdödade en 86-årig präst.

Männen ska tidigare ha svurit trohet till terrorgruppen IS och sköts ihjäl av fransk polis.

En tredje person har gripits misstänkt för inblandning i attacken.

Tipsa | Aftonbladet

Under förmiddagen har två gisslantagare tagit sig in i en kyrka i Saint-Étienne-du-Rouvray, i området Seine-Maritime i Normandie.

Beväpnade med knivar

De knivbeväpnade männen tog fem personer som gisslan – en präst, två nunnor och två kyrkobesökare, enligt franska medier.

Polisen insatsstyrkor var snabbt på platsen.

– Två personer beväpnade med knivar ska ha tagit sig bakvägen in i kyrkan och håller fem personer som gisslan, säger en poliskälla till Le Figaro.

Präst dödad

Den 86-årige prästen Jacques Hamel, som var en i gisslan, dödades av de knivbeväpnade männen. Ytterligare en ur gisslan, en nunna, skadades svårt och svävade mellan liv och död inledningsvis, enligt Pierre-Henry Brandet, talesperson för franska inrikesdepartementet. Senare på tisdagen meddelade anti-terroråklagaren François Molins att nunnans tillstånd inte längre var livshotande.

Vid en stormning av kyrkan ska polis ha skjutit de båda gisslantagarna, enligt France Info.

– De två mördarna kom ut och blev neutraliserade, säger Pierre-Henry Brandet, enligt CNN.

Både inrikesminister Bernard Cazeneuve och president Francois Hollande ska besöka platsen, enligt Reuters. Hollande ska ha uppgett att männen svurit trohet till terrorgruppen IS och han kallar dådet ”en avskyvärd terroristattack”.

– Vi måste använda alla medel för att vinna detta krig, ska Hollande ha sagt enligt AP.

Tredje man gripen

Terroråklagare uppges vara inkopplade i fallet och en man har gripits misstänkt för inblandning i attacken.

Agnes Thibault Lecuivre, talesperson för Paris anti-terroråklagare, berättar för CNN att mannen greps i närheten av kyrkan.

I Frankrike är rädslan fortfarande stor för fler terrordåd efter lastbilsattacken på nationaldagen 14 juli, då 84 människor miste livet. Terrorgruppen IS har tidigare uppmanat till dåd mot kyrkor och i april 2015 greps en algerisk student efter att ha skjutit sig själv i benet. Han ska ha dödat en ung kvinna och dådet har kopplats ihop med en planerad kyrkattack.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN