Polisen: Så skyddar du dig mot åldringsbrotten

Foto: TT Bild
Polisen kommer med tips på hur du skyddar du dig i din bostad.
NYHETER

Polisen ger tips och råd på sin hemsida om hur äldre personer ska skydda sig från att bli utsatta för stöld och bedrägerier i sitt eget hem. Något som är ett känt problem.

Det är ett vanligt problem att äldre personer utsätts för stölder och bedrägerier i sina egna hem. På sin hemsida skriver polisen hur tjuvarna går tillväga och vad man ska ha i åtanke för att kunna skydda sig.

Så lurar tjuven offret

Polisen nämner fyra av tjuvens tillvägagångssätt för att ta sig in i bostaden – syftet är detsamma, det vill säga att komma över kontanter och annat av värde. Ett sätt är att tjuven ringer på, utger sig för att vara utsänd av fastighetsägaren och säger att denne ska fixa något i bostaden. I andra fall så påstår tjuven att hen är personal från hemtjänsten, blomsterbud eller att hen bara önskar ett glas vatten.

Skydda dig så här

För att undvika att bli utsatt ska man tänka på att ha ytterdörren låst, inte förvara stora summor pengar hemma eller och inte ha plånbok och handväska synliga vid ytterdörren. Är det någon som utger sig vara utsänd av värden så be denne legitimera sig, betala inte för saker du inte beställt och ha kod och bankomatkort på olika ställen. Dessutom ska man vara försiktig om någon man inte känner vill följa med in i trapphuset och se till att ingen smiter in bakom någon annan.

Anmäl alltid

Om det är så att du utsätts för brott ska du anmäla, även om det ”bara” var ett stöldförsök, skriver polisen. Och det gör du som vanligt på telefonnummer 114 14, på polisstationen eller på nätet.

ARTIKELN HANDLAR OM