Syrisk familj rycker in vid storbranden: ”Vi vet hur det känns”

1 av 9 | Foto: Rita och hennes familj vet hur det känns att förlora allt.
NYHETER

När Rita Khanchet och hennes familj såg bilderna från jättebranden i Fort McMurray bestämde de sig för att agera.

– Vi ville göra något för de här människorna. Kanadensarna tog emot oss så väl när vi kom till landet, säger hon till Calgary Herald.

Runt 2 000 hus har brunnit ned i Kanada och en hel stad kan utplånas. Storbranden i Fort McMurray är fortfarande inte under kontroll. Människor flyr sina hem och ser allt de äger brinna upp i fjärran.

Nu har fler och fler av de syriska flyktingar som kommit till Kanada nyligen börjat engagera sig för att hjälpa de som drabbats. I staden Calgary, som liksom Fort McMurray ligger i delstaten Alberta, är Rita Khanchet en av alla som engagerar sig. Hon flydde från Syrien tillsammans med sin familj för fem månader sedan.

– Det är inte lätt att förlora allting. Vi förstår dessa människor bättre än någon annan i Kanada. Vi har varit i samma situation, säger hon till Calgary Herald.

Köper hygienartiklar

I en arabiskspråkig Facebookgrupp för syrier som kommit till Kanada uppmanade Rita andra att ställa upp och hjälpa till. Inlägget spreds vidare till organisationen Syrian Refugee Support Group och på några timmar stod människor på kö för att hjälpa offren för branden.

Nu bidrar de ekonomiskt till de som flytt undan branden. Pengarna ska till exempel gå till hygienartiklar. Dessutom har flera anmält att de kan skänka möbler och annat.

– Vi är tacksamma till det kanadensiska folket och vi vill vara en del av det här samhället. Vi kommer göra vårt bästa för att bidra. Genom att göra det kan vi kanske ge något tillbaka för det fantastiska arbete kanadensarna gjort för oss, säger Rita Khanchet.

ARTIKELN HANDLAR OM