Nazister och SD-politiker manifesterade tillsammans

Klickbar grafik: De var på torget

Dömda nazister, nyfascister, fotbollshuliganer – och SD-politiker.

Aftonbladet går igenom vilka som, sida vid sida, deltog i rasistmanifestationen ”Folkets demonstration”.

Fredagen den 29 januari gav sig svartklädda män i rånarhuvor och armbindlar ut och attackerade människor i centrala Stockholm. Enligt flera vittnesuppgifter var offren personer med "utländskt utseende". Samtidigt delade de maskerade ut flygblad med uppmaningen att ge sig på gatubarn.

SD-politiker huvudarrangör

Dagen därpå anordnades "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Huvudarrangör: Johan Widén, kommunpolitiker för SD i Enköping och nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

På talarlistan, förutom honom själv, fanns bland andra Stefan Torssell, tidigare Avpixlatskribent, som numera skriver exklusivt för tidningen Nya tider. Nya tider gör positiva reportage om ledare inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, som sajtföreträdare även deltagit i tillställningar tillsammans med.

Även ex-Sjöbopolitikern Hans Erling Jensen (SD) talade. Jensen tvingades lämna partiet efter att ha uttalat sig allt för aggressivt, bland annat skrev han på Facebook att muslimer "bör slås ihjäl".

Kända Kärrtorpsnazister

Med i manifestationen, bekräftar tidningen Expo, fanns en rad kända högerextremister. Flera av dem är dömda för våldsbrott, bland andra nazister från SMR, som även deltog vid attackerna i Kärrtorp 2013, och som står under åtal för grov misshandel av en man i Åkersberga i fjol.

– Det var svårt att missa alla som var där, säger Daniel Vergara på Expo, och räknar upp exempel som vit makt-organisationen Nordisk ungdom och nazistiska sajten Motgift.

På plats fanns också svenska och polska nationalistiska fotbollshuliganer, som Fredrik Hagberg, ledare för högerextrema Nordisk ungdom, bekräftar samarbete med.

– Vi har nära samarbete med polska nationalister. De var med här av solidaritetsskäl, säger han till Aftonbladet.

Nazistisk funktionär

"Folkets demonstration" har anordnats vid flera tidigare tillfällen, senast i november i fjol. Även då stod Johan Widén (SD) bakom arrangemanget och vid det tillfället, kunde tidningen Expo avslöja, var en av funktionärerna den kände nazisten Tobias Neuhold, klädd i neonfärgad funktionärsväst.

Neuhold har bakgrund i nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och dömdes 2013 för att ha misshandlat ett barn inne i en butik. På sociala medier gör han Hitlerhälsning, manar till "väpnad kamp" och hyllar rasistiske mördaren och skolterroristen Anton Lundin Pettersson.

Sammanlagt 14 personer har efter förra helgens händelser frihetsberövats i utredningar om bland annat stämpling till grov misshandel och våld mot tjänsteman.

Inga av de attackerade flyktingbarnen har gjort några polisanmälningar, men polisen hoppas kunna spåra dem via videomaterial.

Stockholmspolisen har under veckan upprättat en särskild styrka mot medborgargarden.

Debatt inom SD

Efter manifestationen har interna avgångskrav kommit mot huvudarrangören Johan Widén, som låtit hälsa till Upsala Nya Tidning att han inte kunnat hjälpa vilka som dök upp, och att han inte ämnar avgå. Han får stöd av SD Enköpings gruppledare Lars Frantzén.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har på sin Facebooksida kallat arrangörerna naiva. "Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen. Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern", skriver han.

Karlsson (SD): "Frikopplat från partiet"

Till Aftonbladet meddelar Mattias Karlsson via sms att det handlar om "någon enstaka lokal SD-företrädare på lägsta möjliga nivå i organisationen. Vi har tusentals företrädare på den nivån", och tillägger:

– Att personer som uteslutits från partiet och i starka ordalag har kritiserat partiet talade på manifestationen, borde väl rimligtvis snarare understryka än motsäga det faktum att detta var ett evenemang som var helt frikopplat från partiets organisation?

Fredrik Hagberg, ledare för högerextrema Nordisk ungdom, anser att Karlsson är hycklande i sin kritik och förhindrar SD-medlemmar att öppet stå för sina åsikter:

– Det är beklagligt att han tar avstånd på det sättet och går ut och kritiserar demonstrationen. Han står för den extremt rädda vägen. Många inom SD är rädda för att säga vad de tycker på grund av att han går ut och stämplar folk. Mattias Karlsson borde i stället rosa den här fantastiska demonstrationen som man rott ihop.

Aftonbladet har sökt Johan Widén.

Lisa Röstlund

Publisert:

LÄS VIDARE