Tomas, 43, har anmält 750 nättroll

Tomas Åberg är nättrollens värsta mardröm.

Han är projektledare för Näthatsgranskaren, som jagar personer som hotar och hatar på sociala medier.

– Vi blev förvånade över vilka som fastnade i vårt sökprogram. Medelåldern ligger på runt 55 år, säger han.

Det var i januari 2017 som Tomas Åberg, 43, som tidigare arbete som polis, drog igång nätverket Näthatsgranskaren, tillsammans med en vän som då var systemutvecklare.

Duon tyckte inte att allvarliga brott på internet togs på tillräckligt stort allvar.

– Vi tillverkade ett eget sökprogram som hittar ord och fraser som kan misstänkas utgöra hets mot folkgrupp, uppvigling och olaga hot, säger Tomas Åberg.

Han och medskaparen provade sin skapelse på Facebook och fick genast goda resultat. Många misstänkta lagbrott hittades, granskades manuellt av Tomas och hans vän och i vissa fall polisanmäldes.

– Fram till i oktober 2017 arbetade jag för egensparade pengar vid sidan av jobbet, säger han.

Anmält 750 personer

Snabbt utvecklades sökprogrammet och metoden. Fler personer anslöt sig till arbetet och i dagsläget utgörs teamet av ett 15-tal personer, bestående av bland annat poliser, systemutvecklare, lektorer, jurister och samhällsvetare.

– Nu lämnar vi in kompletta anmälningar till polisen, säger Tomas Åberg.

Hittills har nätverket anmält ungefär 750 personer. 14 procent av de har gått vidare till åtal och ungefär sju procent till fällande dom. Det betyder alltså att Nätahatsgranskaren har fått runt 80 personer dömda.

– Vi blev förvånade över vilka som fastnade i vårt sökprogram. Medelåldern ligger på runt 55 år. Unga kvinnor förekommer nästan inte överhuvudtaget, säger han och fortsätter:

Unga arga män

I sitt arbete ser Tomas Åberg hur snabbt personer radikaliseras på internet och han tycker att det är skrämmande. Det kan börja med främlingsfientliga uttalanden, som håller sig inom lagens ramar, för att sluta i allvarlig kriminell hets.

Publisert: