Ännu ett bakslag för de som vill hindra Trump att nå Vita Huset

NYHETER

En efter en håller topparna inom det republikanska partiet på att göra det oundvikliga.

Svälja ilskan och förtreten och mäkla fred med Donald Trump.

Allt för att rädda partiet och stoppa Hillary Clinton från att bli USA:s nästa president.

För de många människor i USA och runtom i världen som hoppas att det på något sätt ska gå att sätta krokben för Donald Trump är den republikanska enighetsdansen ännu ett bakslag.

Så sent som för en vecka sedan sa Paul Ryan, republikansk talman i kongressen, att han inte kunde ställa sig bakom Donald Trump.

Lindsey Graham sa att inget "omskolningsläger" skulle få honom att ändra uppfattning och stödja Trump.

Efter gårdagens försoningsmöten i kongressen låter det plötsligt helt annorlunda.

Paul Ryan karaktäriserar nu Trump som "en varm och genuin" människa som han kan arbeta med. Lindsey Graham, senator från South Carolina som tidigare kallat Donald Trump för "knäppskalle" och "förlorare", deklarerade nu att Trump hade stort sinne för humor och att han ställde frågor som tydde på att han var insatt.

Rätta in sig i ledet

Visserligen var varken Ryan eller Graham redo att omedelbart ge sitt stöd till Trump men det är sannolikt bara en tidsfråga innan de och andra motsträviga topprepublikaner rättar in sig i ledet.

Skälet är enkelt. Vill de ha någon chans att vinna presidentvalet i höst så har de inget val. Utan försoning riskerar partiet att delas i två.

Det har tagit tid för många men insikten sjunker alltmer in att det är Trump som blir partiets kandidat vare sig de vill eller inte. Partieliten vill fortfarande inte ha honom men gräsrötterna har gett honom fler röster än någon republikan tidigare fått i primärvalen.

Många Trumpmotståndare har propagerat för att kasta in en tredje oberoende kandidat. Ett nästan garanterat sätt att stoppa miljardären från att nå Vita huset. Men lockelsen har snabbt avtagit när alla insett att det är detsamma som att servera Hillary Clinton presidentposten på ett silverfat.

Två republikaner i racet skulle i första hand stjäla röster från varandra. Inte från Clinton.

Vänt på alla stenar

Det republikanska etablissemanget har vänt på alla stenar. Analyserat alla alternativ. Slutsatsen är att enda chansen för partiet att få in en republikan i Vita huset är att ställa sig bakom Trump.

Hans burdusa sätt kan de stå ut med så länge han förolämpar Clinton istället för partiets egna. Trump har redan börjat genom att kalla sin motståndare för "skurkaktiga Hillary". Samtidigt som han hånar henne för maken Bills otrohet.

När Donald Trump drog igång sin kampanj hade han troligen lika små förväntningar som alla andra på att verkligen vinna nomineringen. Hans kampanj var länge tämligen amatörmässig och drevs i första hand av att han fick enormt med gratisutrymme i media. Nu när det börjat sjunka in att han verkligen har en chans att nå Vita huset börjar även Trump inse att han behöver bli mer professionell.

Notan

Nu vill han plötsligt ha hjälp av partiet för att samla in pengar till sin kampanj. Han som hela tiden skrutit om att han står för notan själv och därmed står fri från alla intressen.

Trump verkar också ha insett att han behöver bli mer seriös och presidentmässig i sin framtoning. Hans krav om att stoppa alla muslimer från att resa in i USA presenterade han för de republikanska kongressmännen som "ett förslag". En signal om att Trump är en pragmatiker som är beredd att göra det som krävs för att vinna.

Att partietablissemanget nu byter fot innebär inte att de i grunden ändrat uppfattning om Trump. Det visar bara hur desperat de vill ta tillbaka presidentposten. Och framförallt förhindra att den bland republikanerna så hatade Hillary Clinton lägger beslag på den.

ARTIKELN HANDLAR OM