Ica

Ica stoppar flera ton giftiga äpplen

Av: 

Linnea Carlén

NYHETER

Ica Sverige återkallar omedelbart försäljningen av 19 ton äpplen. Detta sedan de visat sig innehålla för höga halter av bekämpningsmedel, som kan påverka centrala nervsystemet hos människor.

– Vi tycker att det är oacceptabelt att det ska vara kvar på marknaden, säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

Äpplena, av märket Variety Paula Red, kommer från Polen och har köpts in av grossisten Ica Sverige i Helsingborg, skriver SVT Nyheter.

Kemikalien ska ha upptäckts i samband med en stickkontroll genomförd av Livsmedelsverket och innehåller enligt den analys som gjorts 0,08 milligram av klorpyrifos per kilo. Den högsta tillåtna halten är 0,01 milligram.

Med andra ord en gifthalt åtta gånger högre än tillåtet.

– Vi tycker att det är oacceptabelt att det ska vara kvar på marknaden. Därför har vi sagt att de ska dra tillbaka från butik, säger statsinspektör Anders Jansson till SVT Nyheter.

Ica Sverige har nu återkallat det stora partiet äpplen. Enligt tv-kanalen rör det sig om 19 ton äpplen, fördelade på närmare 1 600 lådor om vardera tolv kilo.

”Vi har gjort en återkallelse av de aktuella partiet äpplen, och därmed är produkten stoppad för försäljning till konsument”, säger Therese Lystedt på Ica Sverige i ett pressmeddelande enligt SVT.

Livsmedelsverket har larmat EU-kommissionen om det aktuella partiet.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ica

Konsumentupplysning

Livsmedel