SD-desinformatören

Riksdagen betalade Ekeroths Avpixlat-resa till Grekland

Av: 

Mattias Sandberg

Richard Aschberg

Lisa Röstlund

NYHETER

Tog med sig SD-desinformatören Fridback

Här gör Kent Ekeroth och SD-desinformatören Alexander Fridback, även känd som Egor Putilov, en propagandavideo åt hatsajten Avpixlat i Grekland.

Riksdagen betalade hela resan för Kent Ekeroth och Fridback får sin lön genom det statliga partistödet till SD:s riksdagskansli.

– Jag åkte till Grekland på uppdrag av Kent Ekeroth, uppger Fridback för Aftonbladet.

Den 30 juni började hatsajten Avpixlat publicera en serie om tre propagandafilmer om migrationen i Grekland.

Filmerna vill ge bilden av att flyktingarna kommer till Europa av ekonomiska skäl.

Vill ha in ”chockerande fakta”

Det var sajten Nyheter Idag, som vanligtvis står på Sverigedemokraternas sida, som avslöjade SD-riksdagsledamoten Ekeroth och Fridbacks hemliga samarbete kring Avpixlat och deras gemensamma resa till Grekland.

I ett mejl från 5 april som sajten tagit del av skriver Fridback till Ekeroth om projektet i Grekland:

”Tanken är att det blir ett mer publicistiskt, kortare inslag som skulle kunna fungera som ett statement – sekvenser av rörliga bilder av kaos och misär, med lite dramatisk musik och voice-over som berättar om att allt är dåligt och värre kommer det att bli. Flera textrutor med korta, chockerande fakta”.

Flera identiteter

Aftonbladet har tidigare avslöjat SD-desinformatören Alexander Fridback, som i kontakt med media använt sig av flera falska identiteter, bland annat Egor Putilov och Tobias Lagerfeldt – och där mörkat sin koppling till Sverigedemokraterna.

Under det senare namnet har han bland annat skickat in en falsk debattartikel till Aftonbladet.

Han har också lurat polisen för att som journalist få följa med på patrullering, och blivit polisanmäld av Sveriges Radio efter misstanke om att han anställdes under falska premisser.

Frågade om medföljande

Kent Ekeroth har liksom övriga riksdagsledamöter rätt att göra "enskild utrikes tjänsteresa", det som tidigare kallades stipendieresa, för totalt 50 000 kronor per mandatperiod.

Aftonbladet kan nu avslöja hur Ekeroth förberedde sig, och hans dialog med riksdagen om Greklandsresan.

Den 3 mars i år kontaktade Ekeroth riksdagens ledamotsadministration, för att fråga om det var möjligt att få ersättning för en medföljande person till Grekland. Personen i fråga var enligt Ekeroth anställd på partiets riksdagskansli, och skulle enligt Ekeroth agera tolk.

Den det av allt att döma handlade om var Alexander Fridback, som är anställd vid Sverigedemokraternas riksdagskansli som politisk sekreterare. Det var också han som följde med på resan.

Ekeroth med kamerautrustning

Den 9 maj checkade Kent Ekeroth och SD-desinformatören in på Les Lazaristes Luxury Hotel i den grekiska staden Thessaloniki.

Dagen efter åkte de med riksdagens hyrbil till den makedoniska gränsen. På en bild, som Aftonbladet kan publicera, ses Ekeroth med kamerautrustning vid ett flyktingläger i Idomeni.

Det är känt att Ekeroth upplåtit sitt privata bankkonto för att samla in pengar till hatsajten Avpixlat. Han har däremot tidigare nekat till att han arbetar redaktionellt för Avpixlat.

Den 12 maj åkte Ekeroth tillbaka till Sverige.

JO-anmälde polisen

Fridback stannade kvar ytterligare fyra dagar i Grekland.

Han flög hem den 16 maj. På hemresan förvägrades han vatten, trots att planet var försenat. Fridback blev av allt att döma mycket upprörd och smygfilmade sitt samtal med en steward.

Efter bråket på planet greps Fridback av polis vid landning på Skavsta flygplats, men släpptes kort därpå.

Sekvensen Fridback filmat på planet skickade han till sajten Nyheter 24, som uppmärksammade händelsen.

Fridback anmälde sedan polisen i samband med händelsen, till justitieombudsmannen, JO.

Aftonbladet har skickat frågor till Fridback, som vi inte får svar på. Han skriver i stället:

– Jag åkte till Grekland på uppdrag av Kent Ekeroth. Som jag förstår betalades flyg, hotell och övrigt också av honom. I övrigt kan jag hänvisa er till Kent Ekeroth med era frågor eftersom jag varken är politiker eller offentlig person, utan en tjänsteman som utför de arbetsuppgifter som jag får.

Vill inte svara om Fridback

Kent Ekeroth kvitterade ut drygt 6 000 kronor i ersättning för sin egen flygresa, hyrbil, taxi och hotell.

Det var förste vice talman Tobias Billström som godkände resan för riksdagens räkning.

”Det bifogade programmet för resan uppfyller de krav som Riksdagsförvaltningens föreskrifter innehåller.”, skriver Billström i ett skriftligt svar till Aftonbladet.

Ekeroth lät dock aldrig riksdagen betala för Fridback.

När Aftonbladet kontaktar Kent Ekeroth vill han inte svara på frågor om Alexander Fridback, eller sin egen roll i Avpixlats produktion i Grekland.

I ett mejl till Aftonbladet skriver han:

– Jag åkte till Grekland på ett studiebesök för att se hur migrantkrisen påverkar Grekland – vilket är helt legitimt ur riksdagssynpunkt. Jag hade ett schema som jag också fullföljde och träffade både migranter, organisationer och myndigheter för att lära mig mer om gränskontroll och annat. Riksdagen betalade alltså inte för någon ”produktion” utan för min studieresa, som fullföljdes. Varken Sverigedemokraterna eller riksdagen har stått för Avpixlats kostnader.

Han fortsätter:

– De gjorde en dokumentär och jag var på studiebesök. Avpixlat fortsatte sedan vidare och jag åkte tillbaka till Sverige. Inget konstigt med det. Det är inte första gången en politiker är på samma plats som en reporter, se bara Anna Kinberg Batra med Niklas Svensson i Israel nyligen.

Med på resan var också Roger Sahlström som bland annat gjorde intervjuer i Avpixlats propagandafilmer. Han vill inte svara på några frågor.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Det svenska hatet av Gellert Tamas - Det svenska hatet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SD-desinformatören

ÄMNEN I ARTIKELN

SD-desinformatören

Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna

”Egor Putilov” Alexander Fridback