Prästen som lever som en asylsökande

avKarin Ahlborg

Publicerad:
1 av 2 | Foto: STEFAN THELIN/SVENSKA KYRKAN
Prästen Pontus Gunnarsson.

61 kronor per dag.

Det är vad en asylsökande får i bidrag.

Det är också vad kyrkoherde Pontus Gunnarsson tänker leva på fram till påsk.

Att fasta 40 dagar före påsk är en urgammal kristen tradition.

I år tar den sig en något annorlunda uttryck för kyrkoherde Pontus Gunnarsson i Hedemora.

Från askonsdagen den 10 februari och fram till påskafton den 26 mars kommer han att leva på samma nivå som en asylsökande: 61 kronor per dag som ska räcka till mat, hygienartiklar, kläder, medicin och vad man alls behöver.

Inte justerats på 22 år

– Jag tror inte att de flesta är medvetna om vilken låg nivå ersättningen ligger på.  Den har inte justerats upp sedan 1994, säger Pontus Gunnarsson.

Han är noga med att påpeka att det han gör inte handlar om något politiskt ställningstagande i flyktingfrågan.

– Det här är en en-fråge-aktion.

För den som normalt inte behöver jaga extrapriser eller ens bry sig om jämförpriser blir den plötsliga fattigdomen brutal.

– Det känns mycket tyngre än jag hade trott. Jag funderar nästan oavbrutet hur jag ska ha råd med maten och vad jag ska göra om något oförutsett inträffar.

Byxorna sprack

Det gjorde det häromdagen. Kyrkoherdens byxor sprack och även om han har garderoben fylld av kläder så skulle det kännas som fusk att ta till något som asylsökande normalt inte har.

– Jag gick till Röda Korset och köpte ett par för 35 kronor. Det var visserligen ett par dambyxor men det var de som passade.

Pontus Gunnarsson hade kunnat välja att ha tio kronor extra per dag.

– 61 kronor gäller för den som ingår i ett delat hushåll. Eftersom jag bor med min familj tyckte jag att jag måste välja den nivån istället för 71 kronor per dag för ensamhushåll.

Det gör att han kan snika till sig kryddor ur familjens förråd och låtsas att hans fru köpt både chiliflakes och toalettpapper för sitt bidrag.

– Det blir mycket bönor och ärter. Vanligtvis äter jag normalt men nu har jag blivit näst intill vegetarian för att det är billigare.

För dyra ingredienser

Han har fått recept skickade till sig på piffiga vegorätter.

– Men de innehåller för många ingredienser och dyra saker som avokado. Jag har inte råd med avokado och inte med honung som bara ska användas litegrand i ett recept.

Tråkig mat, oro över vad som kan hända som kräver pengar och grubbel över hur de ska kunna tänjas är minussidan. Men det finns ett plus i Pontus Gunnarssons säregna fasta:

– Det finns ett värde i att gå i någon annans skor, det ökar medkänslan och jag tror att det är bra att få en förståelse för hur andra människor har det.

Under hela fastan rapporterar Pontus Gunnarsson fortlöpande på sin Facebook-sida.

Publicerad: