Mötte terroristen i hissen: ”Han var onormalt trevlig”

1 av 5
NYHETER

Terroristen var överdrivet trevlig. Det berättar en granne som bodde i samma hus som Khalid El Bakraoui och svenske Osama Krayem strax innan terrorattacken.

– Han var alltid väldigt trevlig. Mer än normalt. Vi pratade med varandra i hissen om vädret och om allt möjligt, säger han.

De var vänliga – nästan onormalt trevliga. Så beskriver grannar i huset på Avenue des Casernes de misstänkta terroristerna och Osama Krayem och Khaled El Bakroui. De har svårt att förstå att männen kunde begå ett så fruktansvärt brott.

– Jag kände igen en av dem när jag tittade på tv. Då slog det mig att det var min granne och att jag hade träffat honom i hissen många gånger, säger grannen som inte vill uppge sitt namn av rädsla för terroristerna.

Pratade om vädret

Han kände igen – Khalid El Bakraoui – som grannen som alltid hälsade med ett stort leende när de träffades och var väldigt trevlig. El Bakraoui bar alltid en hatt och en stor jacka.

– Det är helt galet. Jag träffade honom ett tjugotal gånger i hissen. Vi pratade om vädret – att det hade blivit varmare och han önskade mig en trevlig kväll. Jag uppfattade honom som en snäll kille. Nästan onormalt trevlig.

Ibland hade Khaled El Bakraouri sällskap. Men grannen är osäker på om det var svenske Osama Krayem han mötte med Khaled.

Osama Krayem har, enligt belgiska RTBF, erkänt i förhör att han gömde sig i lägenheten tillsammans med Khalid El Bakroui timmarna innan terrorattacken. De åkte sedan tillsammans till tunnelbanan. Khalid El Bakraoui utlöste sin bombväska medan något fick Osama Krayem att avbryta.

Grannen: Är chockad

Under lördagen gjorde belgisk polis en massiv insats mot hyreshuset på Avenue des Casernes, i stadsdelen Etterbeek, för att leta efter bombväskan. Hela kvarteret spärrades av och polis bröt sig in i lägenheten på fjärde våningen.

När Aftonbladet är på plats så hänger det ett stort hänglås på den gulvita dörren. Det syns tydliga spår från polisen intrång. Även granndörren på andra sidan korridoren är skadad.

– Jag är helt chockad. Jag hörde aldrig något konstigt från lägenheten, säger Michael Gourdin.

Michael Gourdin bodde vägg i vägg med de misstänkta terroristerna. Han säger att de inte gjorde något väsen av sig.

– Jag såg dem sällan. De utmärkte sig inte på något sätt. Jag är förvånad över det här.

ARTIKELN HANDLAR OM