Kritiken växer mot Trump efter dispyt med muslimsk soldatfamilj

1 av 5
NYHETER

Presidentkandidaten Donald Trump har under sin väg mot Vita huset fällt den ena kontroversiella och oanständiga kommentaren efter den andra, men åter stått stadigt när kritikstormarna väl bedarrat.

Frågan är om hans senaste bråk med föräldrarna till en stupad muslimsk soldat är mer än vad de flesta amerikaner kan tåla.

– Jag tror att han har gjort ett stort misstag, säger Elizabeth Walentin, demokrat och expert på amerikansk politik.

Efter sitt nedlåtande motangrepp mot soldatföräldrarna Khizr och Ghazala Kahn, som förlorade sin son 2004 när han stred i Irak-kriget, har kritiken mot Donald Trump inte varit nådig.

De senaste 72 timmarna är troligtvis de värsta under kampanjprocessen – och nu kritiseras han inte bara av Hillary Clinton och andra demokrater utan även av flera tunga republikaner.

John McCain ryter till

Senator John McCain, tidigare krigsfånge i Vietnam som Trump sagt inte är en krigshjälte ”för att han tillfångatogs”, levererade under måndagen sitt kanske hittills hårdaste uttalande mot presidentkandidaten där han anklagade honom för att förtala Khizr Khan.

– Under de senaste dagarna har Donald Trump talat illa föräldrarna till en stupad soldat. Han har föreslagit att personer som deras son inte ska tillåtas i USA, säger McCain enligt CNN i ett personligt uttalande:

– Jag kan inte nog understryka hur mycket jag inte håller med Trumps uttalande. Jag hoppas att amerikaner förstår att hans uttalande inte representerar det republikanska partiets syn, dess tjänstemän eller kandidater.

McCain hyllade också veteranföräldrarna och deras son, 27-årige armékaptenen Humayun Khan, för hans uppoffring för USA.

”Han gräver sig djupare”

Elizabeth Walentin, svenskamerikansk pr-konsult, demokrat och expert på amerikansk politik, tror att Donald Trump har begått ett rejält misstag.

– När det gäller militärfamiljer, militärhjältar och folk som har gett sina liv för USA, vad vi kallar guldstjärnefamiljer eller gudstjärneföräldrar som de här föräldrarna är, kan man inte säga någonting negativt, säger Walentin till Aftonbladet.

Guldstjärnan, eller ”Gold star” på engelska, utdelas till familjer i USA som har förlorat en nära anhörig i strid.

Walentin tror att Trump hade gjort bäst i att möta kritiken som advokat Khizr Khan riktade mot honom på Demokraternas konvent i fredags, genom att lyssna till den och sedan ge sin egen syn på saker och ting. Inte gå till motangrepp mot honom och antyda att den avline armékaptenens sörjande mamma Ghazala Kahn på grund av familjens muslimska bakgrund tystats av sin man och inte tillåtits tala på partikonventet.

– Han vinner ju inte med det här. Han bara gräver sig djupare och djupare i någonting som han inte kan komma ur. Och man märker att det här har växt. Han får väldigt mycket kritik från ledande republikaner också, säger Walentin.

Hon säger att fastighetsmagnaten Donald Trump väldigt ofta gör saker som får folk att säga att han har gått för långt, och nämner ett annat uppmärksammat utspel tidigare i år då han kallade domaren Gonzalo Curiel för "hatare" och en "total skam", vars mexikanska arv utgör en "absolut konflikt" i fallen.

– Det man verkligen såg när han kritiserade den här domaren med mexikanskt påbrå var att det påverkade hans opinionsmätningar efteråt, så jag tycker att det ska bli intressant och se om det här påverkar hans opinionsmätningar, säger Elizabeth Walentin.

Hård kritik från republikaner

John McCain är långt ifrån den enda republikanen att under måndagen ta bladet från munnen och fördöma Donald Trumps senaste utspel. En annan som uttalat sig är den tidigare presidentkandidaten, Florida-senatorn Marco Rubio, som kallar Trumps kommentar ”olycklig”.
– Deras son dog för konstitutionen och jag hedrar det, säger Rubio enligt AP.

Också Chuck Grassley, senator i Iowa, är en av många att nu ta avstånd från uttalandet.

– Herr Trumps kommentarer är inte i linje med mina egna föreställningar om hur medlemmar av militären och deras familjer bör behandlas.

Även den republikanske senatorn Kelly Ayotte citeras i New York Times:

– Jag är chockad över att Donald Trump skulle nedvärdera dem och att han har mage att jämföra sina egna uppoffringar med en Gold star-familjs, säger Ayotte.

Representanthusets talman Paul Ryan, som officiellt stödjer Donald Trump, varnar utan att nämna Trump vid namn under måndagen det republikanska partiet för att ”den ovanliga presidentkandidaten” kan komma att transformera partiet, rapporterar AP. Han beskrev en ”kamp  för det republikanska partiets själ”.

USA-experten: Han måste be om ursäkt

Trots den massiva kritiken har Trump inte gjort någon större ansats för att be om ursäkt. I stället har han på Twitter anklagat det amerikanska tv-bolaget CNN för och hans motståndare i presidentvalsstriden, Hillary Clinton, för att vara korrupta. Men Elizabeth Walentin anar ändå en mjukare ton i hans formuleringar, men säger att han måste be om ursäkt nu då det bara blir värre och värre.

– Man kan inte vinna en debatt med en familj som har förlorat deras son, alla är på den här familjens sida. Han har bara grävt sig djupare och djupare och man märker att hans svar på Twitter inte är samma som hans kampanjchef ger, så man märker det att även internt verkar finnas en budskapsförvirring.

ARTIKELN HANDLAR OM