Turkiet rensar ut fotbollsdomare

President Recep Tayyip Erdogan.
NYHETER

105 turkiska tjänstemän inklusive flera domare får nu rött kort av landets fotbollsförbund.

Samtliga sparkas då de anses ha haft en roll i den misslyckade militärkupp som försökte avsätta president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar AFP.

Utrensningen utgör bara en bråkdel av de omkring 60 000 statligt anställda som sparkats de senaste två veckorna.

Turkiska fotbollsförbundet meddelar i ett uttalande på tisdagen att de har avskedat 105 tjänstemän, inklusive domare, som de menar var delaktiga i statskuppen den 15 juli då delar av den turkiska militären försökte avsätta president Recep Tayyip Erdogan.

Bland dessa finns regionala, nationella och assisterande domare, regionala domarutskottsledamöter och observatörer.

Enligt dagstidningen Hürriyet ska en av domarna ha dömt på högsta nivå, i Süper Lig, skriver TT.

Utrensningar efter kuppförsöket

Kuppförsöket slogs ned av regeringen och president Tayyip Erdogan återtog kontrollen över landet. Sedan dess har tusentals turkar gått ut på gatorna och visat regeringen sitt stöd. Turkiet har också genomfört omfattande, och hårt kritiserade, utrensningar inom militären, rättsväsendet, statliga institutioner och utbildningssystemet, där de avsatta och gripna anklagats för att vara anhängare till den muslimska USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som de turkiska myndigheterna anklagar för att ligga bakom militärkuppen.

I helgen avgick samtliga styrelseledamöter i kommittéer med kopplingar till det turkiska fotbollsförbundet. Detta för att förenkla "säkerhetsutredningar", det vill säga kontroller av eventuella kopplingar till Gülens rörelse.

Tusentals gripna och sparkade

Uppemot 19 000 människor har frihetsberövats och tusentals avskedats. Totalt beräknas omkring 60 000 statligt anställda – domare, lärare, poliser och andra tjänstemän – antingen ha gripits eller fått sparken.

Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd, vilket ger honom och regeringen ökade befogenheter.

Snabbkollen: Kuppförsöket i Turkiet

Detta har hänt och därför är det viktigt – få koll på 30 sekunder.

■ ■ Den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök att ta makten i Turkiet, genom att ta kontroll över platser i Ankara och Istanbul.

■ ■ Efter att tusentals civila visat stöd för regeringen på gator och torg slogs kuppförsöket ner. Minst 265 människor dödades under natten, många av dem civila.

President Erdoğan har utnyttjat den misslyckade kuppen för att stärka sitt grepp om Turkiet.

Turkiets auktoritäre president Erdoğan och hans regering har utnyttjat den misslyckade kuppen till att stärka sitt grepp om landet, och tagit ytterligare steg bort från demokrati. Bland annat har landet upphävt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och gett order om att stänga ner en lång rad regeringskritiska medier.

■ ■ Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals har avskedats.

■ ■ Recep Tayyip Erdoğan blev premiärminister 2003 och president 2014. Han och hans parti AKP genomförde till en början en rad demokratiska reformer och förde Turkiet närmare EU. De senaste åren har han dock blivit allt mer auktoritär, och Turkiet mindre och mindre demokratiskt.

LÄS OCKSÅ:
Tre experter: Så är läget i Turkiet om ett år

ARTIKELN HANDLAR OM