Lund

Åt vit flugsvamp - ligger i respirator

Av: 

Simon Krona

Ebba Thornéus

NYHETER

Kvinnan plockade vad hon trodde var champinjoner och bjöd hem sin väninna på middag.

Det slutade med att båda fick åka till sjukhus då det visade sig vara vit flugsvamp.

Nu ligger den ena kvinnan i respirator i väntan på en ny lever uppger Skånska Dagbladet.

Det var efter att en av kvinnorna plockat vita svampar intill en skola i Teckomatorp i Skåne som hon bestämde sig för att bjuda sin väninna på middag. Men efter att kvinnorna, som ursprungligen är från Syrien, ätit vad båda trodde var champinjoner började en av kvinnorna må mycket dåligt. Hon kontaktade då en annan vännina som körde henne till akuten i Lund. Där konstaterade man att kvinnan förgiftats, varpå en ambulans skickades för att hämta även den andra kvinnan som ätit av svamparna.

”Vet inte hur det kommer gå”

Dock hade hon endast ätit lite grann och var till en början inte lika dålig, utan trodde bara det var maginfluensa. Men tillståndet försämrades och kort därefter slutade kvinnans lever att fungera. Hon fördes då till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där hon nu väntar på en levertransplantation.

– Kvinnan som är i Göteborg är verkligen väldigt sjuk. Hon har sin man och sina barn kvar i Syrien och vi är några som turas om och är hos henne, säger kvinnornas gemensamma vän till Skånska Dagbladet och berättar att man försöker få tag på kvinnans familj.

– Vi vet inte hur det kommer att gå. Läkarna ringde i morse och berättade att hon försämrats och att hon nu ligger i respirator. Nu hänger det på att man kan få tag på en lever och att hennes kropp kan ta emot den, säger vännen till tidningen.

Vill varna andra

Kvinnan som ligger i respirator ska tidigare ha berättat att hon flera gånger ätit svamp som hon plockat i parken och att det gått bra de gångerna.

– Det är många flyktingfamiljer som äter både bär och svamp som de plockar. De vet inte att det kan vara giftigt. Vi försöker nu sprida information så att det inte händer igen, säger vännen till Skånska Dagbladet.

Den andra kvinnan, som är kvar i Lund, uppges må bättre och ska endast vara lite svullen i levern.

"Inte nu igen"

Det är inte första gången vit flugsvamp förväxlas med champinjoner.

– Jag suckade och tänkte "inte nu igen", säger svampkonsulenten Anna Stefansson efter att ha läst Aftonbladets artikel.

– Samma sak hände 2010, då var det en thailändsk kvinna som var i Sverige på tillfälligt besök och förväxlade vit flugsvamp med en annan svamp som finns i mängder i Thailand. Hon avled efter att ha ätit den. Vi får hoppas att de här stackars kvinnorna har bättre tur.

Hur ser man skillnad på vit flugsvamp och champinjoner?

– En vit flugsvamp är helt vit. Vit hatt, vita skivor, vit fot och så har den både strumpa och ring. En champinjon har vit hatt, men den har rosa skivor när den är ung. Den har ring, men ingen strumpa. De växer även i olika miljöer. En vit champinjon växer på gräsmattor medan vit flugsvamp växer i skogen. Vit flugsvamp har också en mycket speciell doft som vissa uppfattar som obehaglig, säger Anna Stefansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Lund

ÄMNEN I ARTIKELN

Lund