Fiskarnas fynd: mystisk ny valsort

NYHETER

Forskare har nu slagit fast att en namnlös valsort som siktats av japanska fiskare i de norra delarna av Stilla havet tidigare varit okänd för vetenskapen.

Japanerna kallar den mystiska varelsen "karasu", korp.

– Den påminner oss om hur mycket vi fortfarande har att lära om havet och dess största invånare, säger molekylärbiologen Phillip Morin till The Guardian.

Valen tillhör gruppen näbbvalar. Den har ett något uppsvält huvud och en svart näbb. Japanska fiskare har sett den under sina turer i de norra delarna av Stilla havet, men den har inget fastställt namn och har tidigare varit okänd för vetenskapen.

– Det är helt klart en väldigt ovanlig art och den påminner oss om hur mycket vi fortfarande har att lära om havet och dess största invånare, säger Phillip Morin, molekylärbiolog på NOAA, USA:s nationella center för oceanografi, till The Guardian.

Phillip Morins foskarlag skriver om valsortens existens i en artikel som publicerades i tidsskriften Marine Mammal Science i förra veckan.

Analyserade prover

Japanska forskare har undersökt tre svartnäbbade valar som spolades upp på land längs Hokkaidos norra kust under 2013. Deras slutsats var att det rörde sig om en tidigare okänd art.

Phillip Morins grupp har nu kommit fram till samma sak efter att ha jämfört med fler genetiska prover.

– Min första tanke var att titta i våra samlingar, där vi har världens största samling av valprover, säger Phillip Morin till The Guardian.

Gruppen analyserade prover från 178 näbbvalar och lyckades matcha fem stycken med de tre valar som hittats uppspolade i Japan.

Valen är mindre, ungefär två tredjedelar så stor som den näbbvalssort den har mest gemensamt med. De största näbbvalarna blir omkring tolv meter.

Ska få ett namn

Många frågor återstår och Phillip Morin påpekar, enligt The Guardian, att valen är svår att studera eftersom den sällan är uppe vid vattenytan samtidigt som den smälter väl in i sin miljö.

Japanska forskare håller på att formellt beskriva den nya arten med mått och hur den skiljer sig från andra näbbvalar. Den ska också få både ett latinskt och ett vanligt namn.