Stora trafikproblem på midsommar: ”Värsta jag varit med om”

Två personer har omkommit i midsommartrafiken.

Ytterligare en person har avlidit efter en drunkningsolycka i Sundsvall.

Strax före klockan 18 drunknade en man i 85-årsåldern i hamnen i Sundsvall. Polis och räddningstjänst larmades om att någon hamnat i vattnet. När de kom till platsen låg mannen cirka 50 meter ut från hamnen. Hjärt- och lungräddning påbörjades så snart mannen tagits upp ur vattnet, men hans liv gick inte att rädda. Polisen misstänker inget brott.

Ytterligare två personer har omkommit i trafikolyckor. En 62-årig man körde vid 15-tiden in i ett räcke på länsväg 205 norr om Degerfors och dog senare av sina skador. En äldre man avled och tre vuxna och tre barn fördes till sjukhus efter en trafikolycka på riksväg 70 utanför Mora vid lunchtid.

Stora störningar i midsommartrafiken

Dessutom har det rått kaos i midsommartrafiken i stora delar av Sverige. I Södertälje stängdes E4:an i södergående riktning av efter en lastbilsolycka och på centralstationen i Malmö fungerar endast ett av två spår – vilket lett till att många tåg ställts in.

– Så här stora störningar på midsommar har jag aldrig varit med om tidigare. Det är olyckligt att det blir så just i dag när många försöker ta sig till firanden, säger Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.

Kilometerlånga bilköer

Klockan 02.33 natten till midsommarafton fick polisen larm om en trafikolycka på E4 i Södertälje.

– Det är en lastbil som har vält på motorvägen i södergående riktning och hindrar trafik. Den ligger tvärs över vägen så det är helt stopp nu, säger Karin Stanley, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Fram till midsommaraftonskvällen var det tvärstopp i södergående körfält på Södertäljebron. Köerna blev enorma. Trafikverkets första prognos visade att vägen inte kan öppnas igen förrän om två veckor eftersom bron gått sönder.

– Vi har gjort en okulär besiktning och bedömt att det kan ta upp till två veckor innan man kan släppa på trafiken på bron igen, säger Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.

Köerna på platsen uppskattades av polisen tidigare i dag vara ungefär åtta kilometer långa. Förare uppmanades undvika Södertälje.

Vid 18-tiden upprättades en provisorisk avfart mellan motorvägsbron och Saltsjöbron i Södertälje. Sedan dess har trafiken flutit på igen.

– Det ska bli mycket smidigare i trafiken, sa Beisi Sundin vid 18-tiden.

Vad som orsakat olyckan och omständigheterna kring den är oklara, men inget annat fordon ska vara inblandat. Två personer som färdades i långtradaren har fått lindriga skador i samband med händelsen.

Flera tåg inställda

Flera tåg som ska gå från Malmö centralstation är försenade, andra har ersatts med buss och vissa är inställda. Orsaken är två kontaktledningar som vid 9-tiden revs ned pågrund av ett blixtoväder.

– Man kör just nu på ett av två spår, vilket gör det väldigt trångt. Det är väldigt besvärligt i tågtrafiken just nu, säger Beisi Sundin, vid 16.30-tiden.

Trafikverket uppmanar resenärer att kolla med sina tågbolag för att få mer information om huruvida deras tåg är inställda eller går med ersättningsbussar.

Just nu finns ingen prognos för när tågtrafiken kan gå som vanligt trots att kontaktledningarna vid 21-tiden var reparerade.

– Det kommer vara besvärligt resten av dygnet och sedan får vi se hur det blir i morgon, säger hon.

Publisert: