Marias råd till alla som vill hämnas på våldtäktsmän

NYHETER

”Många vill inte se strukturerna”

Foto: Privat

Maria Rodén, 33, tröttnade på att se kommentarer om hur våldtäktsmän borde kastreras och utsättas för våld. Därför skrev hon en lista på saker man kan göra för att förebygga sexuella övergrepp.

– Det är ganska konkreta tips så jag hoppas att folk kan ta dem till sig, säger Maria.

Det är i ett Facebookinlägg som Maria kommer med flera tips på hur man kan få folk att tänka till kring hur man pratar om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter.

”Skratta inte åt våldtäktsskämt. Det legitimerar dem.”

”Dra inte våldtäktsskämt. Det legitimerar sexuella övergrepp.”

”Tro inte att dina kretsar är fria från förövare (eller offer) bara för att du inte känner till dem,” lyder två av de många tips Maria listar.

”Svårt att se problem i de egna kretsarna”

Maria vill få alla män att göra andra män uppmärksamma på när de gör något som bidrar till en sexistisk kultur.

– Jag har många vettiga människor men det finns också många som inte vill se de här strukturerna. De skyller kanske på andra samhällsgrupper för att slippa se att det finns problem i de egna kretsarna, säger Maria.

”Många vill ha förändring”

Inlägget har delats över 1 000 gånger och har många uppmuntrande kommentarer, något som ger hopp.

– Det har varit en del diskussioner kring detta och många har kanske tröttnat och vill ha en förändring. Alla befinner sig på olika platser i sin medvetenhet kring det här så jag skrev konkreta tips som jag hoppas folk kan ta till sig, säger Maria.

”Saker man gör i vardagslivet påverkar”

Maria vill att den ökade medvetenheten ska göra att folk tar mer ansvar för sitt beteende, inte bara gällande sexism utan också rasism.

– Kanske kan folk inse att saker man gör i vardagslivet påverkar och att man kanske på sikt kan uppnå jämställdhet. Helt enkelt en ökad medvetenhet om hur man kan jobba mot övergrepp och annat.

Läs hela inlägget nedan.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM