Hamids nödrop från Kabul: ”Snälla, hjälp mig”

Uppdaterad 2016-12-09 | Publicerad 2016-12-08

Utvisades efter två år i Sverige

Efter två år i Sverige utvisades Hamid Jafari, 18, till Afghanistan – där han inte varit sedan han var fyra år gammal, och inte känner någon.

Nu lever han på gatan i Kabul, och har redan tvingats uppleva flera terrordåd på nära håll.

– Jag känner mig inte säker här, säger Hamid.

Hamid Jafari var 16 år när han som ensamkommande flyktingbarn kom till Sverige från Pakistan.

Han tillhör den utsatta minoritetsgruppen hazarer, som regeringstrupperna i Afghanistan tidigare försökt utrota, och som i dag är en av såväl talibanernas som IS främsta måltavlor.

Trots sitt ursprung, ett erbjudande om fast anställning i Sverige och ett stort behov av vård för posttraumatiskt stressyndrom avslogs Hamid Jafaris asylansökan av Migrationsverket och förvaltningsrätten. När domen kom samarbetade han med Migrationsverket och den 18 november verkställdes hans utvisning.

Men verkligheten och mottagande i Afghanistan blev inte alls som Migrationsverket beskrivit, berättar Hamid Jafari när Aftonbladet når honom på en knackig telefonlinje.

– De släppte in mig i landet men sen har jag inte fått någon mer hjälp, säger han.

Hamid berättar att han inte känner någon i Afghanistan, där han inte varit sedan han var 4 år gammal, och att han är alldeles ensam. Pengarna han hade med sig är slut, och nu sover han på olika platser varje natt.

Terrordåd dagen efter ankomst

Bara ett dygn efter att Hamid Jafari landat i Kabul fick han uppleva det första terrordådet, riktat mot just hazarer. Det var IS som utförde ett självmordsattentat vid den shiamuslimska moskén Baqir ul-Uloom. Totalt dödades 30 personer och ett dussintal skadades. Hamid Jafari hade änglavakt och befann sig några hundra meter bort när bomben briserade.

Han klarade sig utan fysiska skador men var rejält omskakad.

– Det var fruktansvärt att se och jag känner mig inte säker här. Alla kan se på mitt utseende att jag är hazar, säger Hamid Jafari.

Han förstår inte hur Migrationsverket tidigare ansett att Kabul är säkert, och ställer sig också frågande till deras motivering om att han kommer att kunna etablera sig där eftersom han klarat sig så bra i Sverige.
– Ja, visst hade jag ett jobb i Sverige, och erbjudande om fast anställning, men allt är annorlunda här. Jag vet inte hur jag ska kunna få ett jobb.

”Snälla hjälp mig”

Migrationsverket slår i sitt senaste rättsliga ställningstagande fast att säkerhetsläget försämrats i Afghanistan, särskilt för minoritetsgruppen hazarer. Asylsökande som tidigare fått avslag i alla instanser kan nu söka på nytt. Men för Hamid Jafari är det svårt.

– Jag samarbetade med Migrationsverket, och de fick skicka iväg mig. Nu sitter jag här och vet inte vad jag ska göra.

Med hjälp av vänner från Sverige och en arbetsgivare som vill ge honom en fast anställning, ansöker de nu om arbetstillstånd.

– Min stora dröm är att få komma tillbaka till vännerna i Sverige och få fortsätta jobba och leva, säger Hamid Jafari.

Följ ämnen i artikeln