Hillary Clinton utropar sig som historisk segrare

NYHETER

Sista ”Super Tuesday” är över – Clinton tog hem nomineringen

Foto: 63 PROCENT De tre viktigaste väljargrupperna för demokraterna är etniska minoriteter, ogifta kvinnor och amerikaner under 30 år. I år utgör de tre grupperna 63 procent av väljarna och kommer sannolikt föra Hillary Clinton till seger.

Efter den sista ”Super Tuesday” utropade sig demokraten Hillary Clinton som USA:s första kvinnliga presidentkandidat för ett större parti.

Samtidigt flirtar republikanen Donald Trump med Sanders väljare.

Under tisdagen genomförde Demokraterna primärval i Montana, New Jersey, New Mexico, North Dakota, South Dakota och jättestaten Kalifornien – där hela 475 av de kvarvarande 714 delegaterna finns.

När valet var över pekade allt på att Hillary Clinton har säkrat den demokratiska nomineringen och därmed blivit historisk, som den första kvinna att krossa glastaket och kandidera till presidentposten för ett större amerikanskt parti. Redan under måndagskvällen slog AP och flera nyhetsbyråer i USA fast att hon har samlat ihop tillräckligt många delegater för att vinna.

Clinton vann i New Jersey, New Mexico och South Dakota. Hon leder även i jättestaten Kalifornien.

Osäkerheten finns kvar

Inför den sista ”Supertisdagen” hade Clinton 1 812 och Sanders 1 525 av de 2 383 delegater som krävs för att kamma hem partiets nominering. Räknar man med superdelegaterna var Vermont-senatorn chanslös redan innan tisdagens val.

Clintons historiska ögonblick grumlas av osäkerhet kring vad rivalen ska göra härnäst. Detta trots att hon har vunnit nio av de senaste 13 demokratiska primärvalen – och har kraftigt försprång i opinionen.

Inga tecken på att Sanders tänker ge upp

Ännu tyder dock ingenting på att utmanaren Bernie Sanders tänker hissa vit flagg. Han har hela tiden pekat på det faktum att Clinton nått slutmålet med hjälp av så kallade superdelegater. Delegater bestående av partitoppar, fackföreningspersoner, senatorer och medlemmar i representanthuset, som inte lägger sina röster förrän på partiets konvent i Philadelphia den 25 juli och tekniskt sett kan ändra sig – på samma sätt som många övergav Clinton för Obama för åtta år sedan.

Sanders har därför argumenterat högljutt för att media inte ska inkludera superdelegater i sina kontrollräkningar, som bland annat AP har gjort i sina beräkningar, och har sagt att han ska kämpa in i det sista.

– 400 av dem slöt upp bakom Clinton redan innan ett endaste val hade hållits. Vårt jobb är att övertyga dem om att jag utan tvekan är bättre lämpad att gå upp mot Donald Trump i höst. Det här är inte avgjort förrän vid konventet i Philadelphia, sa han under ett valmöte i San Diego på måndagskvällen.

Trump: ”Kommer slå Hillary Clinton”

I samband med att de första vallokalerna stängde i New Jersey uppgav Fox News vid 03-tiden att Clinton, enligt tv-stationens prognoser, vinner primärvalet i delstaten. Även CNN:s tidiga prognoser visar på detsamma. I distriktet står 126 delegater på spel, men delegaterna fördelas proportionerligt.

Flera medier rapporterar också att Donald Trump, som går mot att bli Republikanernas presidentkandidat, vinner primärvalet i New Jersey på Republikanernas sida.

Trump har redan tillräckligt många delegater för att utses till partiets presidentkandidat och är ensam kvar i racet sedan alla hans motståndare hoppat av.

Strax efter klockan 3, svensk tid, höll fastighetsmiljardären ett kort tal till sympatisörer i sitt högkvarter i New York. Han tackade personer på plats och alla väljare som trott på och röstat på honom under denna primärvalsprocess.

Han ägnade en stor del av sitt korta tal åt det orättvisa, ”riggade” systemet och slog ner på Hillary Clinton, sin förmodade motståndare i det kommande presidentvalet.
– Senare mätningar visar att jag kommer slå Hillary Clinton, sa han och mötte publikens jubel.

Trump flirtade också med Bernie Sanders väljare genom att säga att de har blivit orättvist behandlade och välkomna dem. Trump gav också Clinton-familjen en känga och avslöjade att han kommer hålla ett stort tal om Bill och Hillary Clinton på måndag.

– Vi kan inte fixa det riggade systemet genom att lita på personer som riggade det, sa han.

Clinton utropar sig som segrare

Klockan 3, svensk tid, stängde även vallokalerna i New Mexico. Spansktalande är en viktig grupp i den betydligt mindre delstaten, där 34 delegater står på spel. Även denna delstat verkar Hillary Clinton ta hem.

Samtidigt som New Mexico stängde även vallokalerna i North Dakota och South Dakota, med sina 18 respektive 20 delegatsplatser. I dessa stater väntas Bernie Sanders ta hem segern. I North Dakota är det inte primärval, utan ett så kallat nomineringsmöte, och där uppger bland annat CNN att Sanders vinner.

Strax innan 04.30 svensk tid klev Hillary Clinton upp på scen i Brooklyn, New York.

– Det kan vara svårt att se, men alla vi står just nu på ett glastak, sa Clinton och konstaterade att detta är första gången i historien som en kvinna kommer att vara ett större partis nominerade till presidentposten.
– Som er president kommer jag alltid att ha er rygg, sa hon och publikens jubel visste inga gränser.

Hon grattade senator Sanders till en väl genomförd kampanj och uttryckte därefter med några väl valda ord hur opassande Donald Trump är att bli USA:s president.

Och förutsatt att ingenting oförutsett händer fram till konventet i juli är segern hennes.

ARTIKELN HANDLAR OM